Peste 350 milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie

2 jpg jpeg

Potrivit estimărilor OMS, depresia este frecventă în toate regiunile lumii. Numărul femeilor afectate de depresie este cu 50% mai mare decât cel al bărbaţilor. Incidenţa mai mare a bolii la femei se explică îndeosebi prin depresia postnatală care afectează o mamă din cinci.

Totodată, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele sunt factori importanţi care pot creşte riscul de depresie.

Depresia debutează printr-un sentiment de tristeţe care durează cel puţin două săptămâni şi care împiedică desfăşurarea unei vieţi normale. Dacă nu este tratată la timp, depresia poate duce chiar la suicid.

Potrivit OMS, multe persoane deprimate nu recunosc căs unt bolnave. Însă, prima etapă a tratamentului constă în recunoaşterea depresiei şi apelul la ajutor.

“Există tratamente foarte eficiente împotriva depresiei. Din păcate însă, mai puţin de jumătate din persoanele deprimate primesc îngrijirile de care au nevoie. Această cifră este chiar mai mică de 10% în multe ţări”, afirmădirectorul departamentului de sănătate mentală şi abuz de substanţe psihoactive din cadrul OMS, dr Shakar Saxena.