Peste 1 milion de români sunt infectaţi cu virusul hepatitic B

1 2 jpg jpeg

Misiunea campaniei este de a informa corect cu privire la importanţa testării şi a vaccinării împotriva infecţiei cu virusul hepatic B. Vaccinarea împotriva acestui virus trebuie să fie luată în cosiderare de toată lumea, „indiferent de vârstă“, subliniază profesorul Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".

Dacă despre virusul hepatic C se poate vorbi despre vindecare, în ceea ce priveşte infecţia cu virusul hepatic B putem discuta despre prevenţie şi menţinerea lui sub control, a explicat profesorul Streinu-Cercel, în cadrul conferinţei de presă, susţinută pe această temă, în Aula Academiei HIV-SIDA, a Institutul de Boli Infecţioase „prof. Dr, Matei Balş“ (INBI) Bucureşti.

La rândul său, doctor Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) s-a arătat optimistă cu privire la reducerea cazurilor de infecţie cu virusul hepatic B: „Sperăm că în câteva decenii vom scăpa de această problemă, pentru că generaţia tânără este vaccinată. Mai avem câţiva paşi de parcurs în aces sens, paşi care ţin de educaţia, viaţa sexuală şi igiena persoanelor adulte“.

Boala este parşivă, ca multe altele, şi evoluează frumos, ani buni, fără să aibă vreun simptom sever, astfel că „multă vreme poţi crede că este vorba despre o banală oboseală cauzată şi de stresul de la serviciu“, încheie preşedintele SNMF.

În completare, conf. dr. Victoria Aramă, medic primar INBI a prezentat câteva date edificatoare legate de importanţa testării şi a vaccinării împotriva infecţiei cu virusul hepatic B.

„La nivel mondial, aproximativ 2 miliarde de persoane au intrat la un moment dat în contact cu acest virus, din care cel puţin 240 de milioane au infecţie activă cu virusul hepatic B. Anual, aproape 600.000 de persoane decedează din cauza complicaţiilor infecţiei cu virusul B, care creşte de 10 ori riscul de cancer hepatocelular. În România, vorbim în prezent de aproximativ 1 milion de persoane infectate cu virusul hepatic B“, precizează medicul Victoria Aramă.

Astfel, 9.000 de vouchere vor fi distribuite gratuit prin intermediul celor 280 de medici de familie înscrişi în proiect din locaţiile amintite.

Vor beneficia de această facilitate persoanele din grupele de risc, respectiv cu: 1. Transaminaza (AST ALT) crescută, 2. Transfuzie de sânge sau produse de sânge, Proceduri medicale/stomatologice invazive, 3. Profesie care expune persoanele la răni prin care poate veni în contact cu sângele altora (ex. personal medical), 4. Utilizare de droguri cu administrare intranazală sau intravenoasă, 5. Tatuaje sau piercing-uri, 6. Contacte sexuale întâmplătoare multiple sau cu persoane infectate HVB, 7. Sarcina.

Campania de conştientizare cu privire la prevenirea şi depistarea infecţiei cu virusul B este susţinută de laboratoarele Bioclinica şi compania Bristol Myers Squibb.