Persoanele subponderale au un risc sporit de demenţă

1 2 jpg jpeg

Persoanele obeze par a fi mai bine protejate împotriva demenţei, întrucât în cazul lor riscul este cu 30% mai mic decât cel atribuit persoanelor cu greutate normală, potrivit dailymal.co.uk, citat de Mediafax.

Noua cercetare contrazice concluziile formulate de numeroase studii anterioare care sugerau faptul c─â persoanele supraponderale ┼či obeze - care au valori ridicate ale Indicelui de Mas─â Corporal─â (IMC) - se confrunt─â cu riscuri mari de demen┼ú─â la v├órsta a treia.

Cercet─âtorii britanici au analizat informa┼úiile medicale din dosarele unor pacien┼úi, pe parcursul a dou─â decenii. Ace┼čtia, ├«n num─âr de aproape dou─â milioane, aveau v├órsta medie de 55 de ani ┼či un IMC mediu de 26,5 - valoare care se ├«ncadreaz─â ├«n categoria persoanelor supraponderale.

Un scor s─ân─âtos este cuprins ├«ntre 18,5 ┼či 24,9. Peste aceast─â valoare scorul reflect─â o persoan─â supraponderal─â sau obez─â. Dup─â o perioad─â de monitorizare de nou─â ani, 45.507 persoane au fost diagnosticate cu demen┼ú─â.

Savanţii britanici au descoperit că persoanele care erau subponderale la vârste mijlocii prezentau un risc cu 34% mai mare de a fi diagnosticate cu demenţă la vârsta a treia în comparaţie cu persoanele cu o greutate considerată normală.

Pe m─âsur─â ce IMC-ul cre┼čtea, riscul de demen┼ú─â sc─âdea, iar autorii studiului au constatat c─â persoanele cu obezitate sever─â - cu un IMC de peste 40 - prezentau un risc mult mai mic de a dezvolta demen┼ú─â ├«n compara┼úie cu persoanele cu o greutate normal─â.

Aceast─â asociere nu a fost afectat─â de al┼úi factori de risc, precum deceniul ├«n care pacien┼úii s-au n─âscut, v├órsta, diagnosticul, consumul de alcool ┼či fumatul. Noul studiu a fost publicat ├«n revista The Lancet Diabetes And Endocrinology.