Părinţii nu duc copiii la medic de la primele semne ale bolii

1 2 jpg jpeg

Studiul ÔÇ×Cuno┼čtin┼úele, atitudinile ┼či practicile familiilor ┼či persoanelor care ├«ngrijesc copii cu v├órsta ├«ntre 0-6 ani" , citat de Mediafax, arat─â c─â nivelul de cuno┼čtin┼úe ale p─ârin┼úilor cu privire la etapele de dezvoltare fizic─â ┼či psihologic─â a copilului este ├«n general sc─âzut.

P─ârin┼úii apreciaz─â starea copilului prin raportare la al┼úi copii de v├órst─â asem─ân─âtoare, iar p─ârerea medicului reprezint─â doar pentru 8,2 la sut─â dintre p─ârin┼úi un element important ├«n evaluarea st─ârii de dezvoltare fizic─â a copilului. Cu toate acestea, ├«n opinia p─ârin┼úilor, copiii sunt considera┼úi ├«n general s─ân─âto┼či, iar aceast─â afirma┼úie se bazeaz─â pe frecven┼úa sc─âzut─â a ├«mboln─âvirilor din ultimul an. Potrivit studiului, p─ârin┼úii au declarat c─â nu duc copiii la medic de la primele semne de boal─â ├«n procent de: 19,2 la sut─â ├«n caz de febr─â, 28 la sut─â ├«n caz de tuse, 32,6 la sut─â ├«n caz de diaree ┼či 14,2 la sut─â ├«n caz de traumatisme/accidente.

ÔÇ×Riscurile la care copiii sunt expu┼či sunt foarte ridicate prin neacordarea aten┼úiei cuvenite simptomelor cum ar fi tuse ┼či febr─â, prin administrarea unor tratamente pe baza experien┼úei anterioare, a discu┼úiilor cu vecini ┼či prieteni sau pe baza altor recomand─ârilor, f─âr─â consultarea medicului", se arat─â ├«n studiu.

Sarcina de a duce copilul la medic este preponderent asociată mamei, ţinând cont de faptul că în 71,8 la sută dintre cazuri mamele sunt cele care însoţesc copilul la medic, în timp ce doar 3,1 la sută dintre taţi preiau această sarcină. De asemenea, aproape toţi participanţii la studiu (96,8 la sută), părinţi sau persoane de îngrijire, afirmă că au vaccinat copiii, însă studiul nu oferă informaţii cu privire la realizarea unei scheme de vaccinare complete.

Iniţiatorii studiului au mai remarcat că interacţiunile dintre copii în cadrul jocului sunt încă, într-o măsură destul de ridicată, stabilite de părinţi, care consideră că este mai bine că ei să decidă în locul copiilor.

Studiul a mai ar─âtat c─â doar jum─âtate (50,3 la sut─â) dintre copiii cu v├órste ├«ntre zero ┼či ┼čase ani cuprin┼či ├«n studiu particip─â la o form─â de educa┼úie timpurie, marea majoritate a acestora frecvent├ónd gr─âdini┼úa, ├«n timp ce restul sunt ├«nscri┼či la cre┼če sau ├«n centre de zi.

O situa┼úie ├«ngrijor─âtoare este dat─â de faptul c─â 20,3 la sut─â dintre p─ârin┼úi las─â copiii nesupraveghea┼úi zilnic pentru o jum─âtate de or─â, 9,5 la sut─â ├«i las─â singuri p├ón─â la o or─â, ├«n timp ce 5,1 la sut─â ┼či 1,8 la sut─â ├«i las─â pe copii ├«ntre o or─â ┼či trei ore, respectiv peste trei ore singuri.

Studiul a fost f─âcut pe un e┼čantion format din 1.420 de p─ârin┼úi ┼či persoane care se ocup─â de ├«ngrijirea copiilor, care aveau la momentul culegerii datelor cel pu┼úin un copil cu v├órste ├«ntre zero ┼či ┼čase ani.