Pacienţii cu epilepsie riscă să rămână fără medicamente

1 2 jpg jpeg

„Am fost anunţaţi de mai multe companii farmaceutice că, din primele luni ale anului 2015, nu mai pot susţine vânzarea acestor medicamente în ţară, astfel că ele vor mai fi disponibile doar până la epuizarea stocurilor din farmacii”, afirmă Adela Chirică, preşedintele Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că lipsa de continuitate în tratamentele antiepileptice este o problemă foarte gravă, pacienţii cu această afecţiune fiind nevoiţi să să ia zilnic astfel de medicamente riscând reluarea crizelor în cazul în care le întrerup brusc.

În România, sunt aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar medicii cred că numărul acestora ar fi mai mare, de 300.000 până la 500.000.

Între 50 şi 60 la sută dintre cazurile de epilepsie debutează înaintea vârstei de 16 ani, o criză unică, accidentală, putând să apară la 5 la sută din populaţie, susţin specialiştii. Crizele de epilepsie pot fi uneori confundate, în cazul bebeluşilor, cu convulsiile febrile, care sunt destul de frecvente şi deloc periculoase.

Epilepsia se situează pe locul al doilea ca incidenţă în cadrul categoriei de boli neurologice, după migrene. Un singur cuvânt reuneşte, de fapt, câteva zeci de sindroame epileptice, cu cauze, manifestări şi evoluţii diferite.

Unul dintre cele mai grave este Sindromul Dravet, cunoscut şi sub numele de epilepsie mioclonică infantilă severă, care debutează în primul an de viaţă, afectează aproximativ unul din 20.000 de copii şi este incurabil.

În afară de crizele epileptice extrem de greu de controlat, este însoţită de cele mai multe ori de diferite alte manifestări - tulburări de dezvoltare, întârzieri în achiziţia limbajului, instabilitate la mers.