Otita medie acută afectează 75% din copii

1 2 jpg jpeg

Cu prilejul marcării Săptămânii Europene a Vaccinării şi a intenţiei Ministerului Sănătăţii de a extinde schema naţională de vaccinare, SRPED atenţionează asupra pericolului numit otita medie acută, la care sunt expuşi 75% din copiii de până la 3 ani.

Statisticile arată că 3 din 4 copii suferă cel puţin o dată până la această vârstă din pricina otitei.

Specialiştii pediatri avertizează părinţii ai căror copii au sub 5 ani şi merg la creşă sau grădiniţă că aceştia sunt de 3 ori mai expuşi riscului de îmbolnăvire cu otită medie acută.

Dacă nu este prevenită şi tratată, afecţunea poate duce la probleme grave ale auzului la cei mici.

Cele mai frecvente simptome ale otitei medii acute sunt: durere la nivelul urechii, febră, stare generală de rău şi diaree. Dacă boala se agravează, poate necesita intervenţii chirurgicale.

Complicaţiile otitei medii pneumococice pot include mastoidită, paralizie facială, meningită, abces cerebral. Spre deosebire de alte boli frecvente la copiii, otita nu conferă imunitate pe viaţă după trecerea prin boală, ci dimpotrivă, pot apărea episoade repetate. Astfel, 1 din 3 copii suferă de 6 episoade de otită medie acută până la vârsta de 7 ani.

În lipsa imunizării, 60% dintre copiii afectaţi de episoade frecvente de otită medie acută îşi pot pierde auzul, din cauza acumulării de lichid în spatele timpanului.

Din fericire, această afecţiune poate fi prevenită prin vaccinare pneumococică.

Dat fiind că rata rezistenţei bacteriei la antibiotice este în creştere, un număr important de cazuri nu răspunde la tratament (rezistenţă de peste 60% la peniciline), astfel încât prevenţia prin vaccinare devine o măsură esenţială în controlul bolii. Iniţiativa face parte din campania „Să protejăm copilăria“.