Organizaţia Mondială a Sănătăţii: carnea roşie procesată poate provoca cancer

Agenţia internaţională pentru studii oncologice (IARC), parte a OMS, a inclus carnea procesată, precum cea folosită în salam, cârnaţii, mici, carnea tocată, costiţă sau crenvurşti în grupul 1 de risc, categoria ,,cancerigenă pentru oameni", alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel. În această clasă de risc mai sunt alcoolul, arsenicul şi ţigările. ,,Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc creşte odată cu cantitatea de astfel de carne consumată", a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC. Carnea roşie (vită, miel/oaie/berbec şi porc) a fost fi inclusă în următoarea categorie de risc, fiind clasificată drept ,,carcinogen probabil". Pe această listă se mai află substanţe precum glifosatul, un erbicid cancerigen. Clasificarea cărnii roşii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existenţa unor ,,dovezi limitate" că poate provoca afecţiuni oncologice. IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne şi cancerul colorectal, dar au fost observate şi asocieri cu cancerele de prostată şi pancreas. O explicaţie posibilă este că pigmentul care dă culoare cărnii roşii, hematina, ar afecta mucoasa intestinului. Totodată, metodele de conservare prin afumare, uscare sau saramură, sau prin adăugarea de conservanţi, pot duce la formarea unor compuşi cancerigeni. Specialiştii OMS nu recomandă eliminarea totală a cărnii roşii din alimentaţie, deoarece este o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale precum fierul sau zincul. Ea ar trebui consumată cu moderaţie, mai puţin de 500 de grame (gătită) pe săptămână de carne de porc, vită sau miel. Studiile OMS mai arată că odată ce încep să consume mai multă carne roşie, oamenii mănâncă din ce în ce mai puţine alimente pe bază de plante, importante împotriva cancerului.