O nouă opţiune de tratament pentru pacienţii cu scleroză multiplă

1 2 jpg jpeg

Scleroza multipl─â afecteaz─â aproximativ 700.000 de persoane ├«n Europa. Dintre ace┼čtia 96.000 sufer─â de forma primar progesiv─â, una dintre formele care provoac─â invalidit─â┼úi majore. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu MS sufer─â de forma recurent─â (RMS) sau primar progresiv─â (PPMS) la momentul diagnostic─ârii. Recent, prin decizia Comisiei Europene, s-a acordat autoriza┼úia de punere ├«n piat─â pentru un nou medicament destinat tratamentului pacien┼úilor adul┼úi cu forme recurente de scleroz─â multipl─â, cu boal─â activ─â definit─â prin caracteristici clinice sau imagistice, ┼či pentru tratamentul pacien┼úilor adul┼úi cu scleroz─â multipl─â primar progresiv─â, incipient─â. Este primul medicament cu beneficii majore aprobat ├«n prezent ├«n Uniunea European─â, pentru pacien┼úii care sufer─â de scleroz─â multipl─â primar progresiv─â, ├«n stadiu incipient. Profilul beneficiu-risc a fost demonstrat ├«n 3 studii de faz─â III ┼či a inclus o popula┼úie divers─â de pacien┼úi, incluz├ónd pe aceia cu forme incipiente de boal─â. Peste 30.000 de oameni au fost trata┼úi cu acest produs p├ón─â ├«n prezent. ÔÇ×Acest medicament are poten┼úialul de a fi un punct de cotitur─â ├«n abordarea ┼či tratamentul sclerozei multipleÔÇŁ, a afirmat Gavin Giovannoni, Profesor de Neurologie la Barts ┼či London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary University din Londra. ÔÇ×P├ón─â la acest medicament, persoanele care sufereau de scleroz─â multipl─â primar-progresiv─â, care adesea erau nevoite s─â se deplaseze cu ajutorul unui baston sau scaun cu rotile, s─â renun┼úe la locul de munc─â ┼či s─â necesite ├«ngrijire special─â, nu dispuneau de tratamente aprobate care s─â ├«ncetineasc─â progresia bolii. Persoanele cu form─â recurent-remisiv─â de scleroz─â multipl─â adeseori erau nevoite s─â aleag─â ├«ntre siguran┼ú─â ┼či eficacitate crescut─â a tratamentului. Acest medicament se administreaz─â o dat─â la 6 luni, f─âr─â a fi nevoie de monitorizare constant─â, ceea ce, sper─âm noi, va ajuta oamenii s─â-┼či tr─âiasc─â via┼úa f─âr─â a se g├óndi zilnic la tratament.ÔÇŁ Ce trebuie s─â ┼čtii despre scleroza multipl─â? Diagnosticat─â de obicei ├«ntre v├órstele de 20 ┼či 40 de ani, scleroza multipl─â este de 2 ori mai frecvent─â la femei ┼či circa 2,3 milioane de persoane sufer─â de diverse forme ale acestei boli la nivel mondial. Printre simptomele frecvente se num─âr─â: -oboseala, -problemele cu vezica urinar─â, -dificult─â┼úile de mers, -dificult─â┼úile de vedere, -depresia, -problemele cu somnul.

În funcţie de modul de manifestare a bolii, există mai multe stadii:

- recurent-remisiv─â,

- secundar progresiv─â,

- primar progresiv─â.

Indiferent de evolu┼úia afec┼úiunii la o persoan─â, forme ale sclerozei multiple cu rec─âdere sau progresive pot fi active sau inactive ├«n momente diferite de timp. Activitatea bolii poate fi evident─â ├«n exterior prin simptome ┼či semne noi de ├«nr─âut─â┼úire. Poate exista ┼či o activitate a bolii mai greu de observat, care poate fi detectat─â cu echipamente speciale precum cele de imagistic─â prin rezonan┼ú─â magnetic─â (RMN).

O rec─âdere sau o exacerbare a bolii (cunoscut─â ┼či ca atac sau inflamare) cauzeaz─â noi simptome sau o ├«nr─âut─â┼úire a celor vechi. Atacul trebuie s─â dureze cel pu┼úin 24 de ore ┼či s─â fie separat de cele anterioare prin cel pu┼úin o lun─â. Cele mai multe rec─âderi dureaz─â de la c├óteva zile p├ón─â la c├óteva s─âpt─âm├óni sau chiar luni ┼či pot fi urmate de recuperare incomplet─â sau complet─â.

Ritmul dizabilităţii poate varia, însă progresia dizabilităţii are un ritm susţinut în timp.