O nouă opţiune de tratament pentru pacienţii cu scleroză multiplă

1 2 jpg jpeg

Scleroza multiplă afectează aproximativ 700.000 de persoane în Europa. Dintre aceştia 96.000 suferă de forma primar progesivă, una dintre formele care provoacă invalidităţi majore. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu MS suferă de forma recurentă (RMS) sau primar progresivă (PPMS) la momentul diagnosticării. Recent, prin decizia Comisiei Europene, s-a acordat autorizaţia de punere în piată pentru un nou medicament destinat tratamentului pacienţilor adulţi cu forme recurente de scleroză multiplă, cu boală activă definită prin caracteristici clinice sau imagistice, şi pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu scleroză multiplă primar progresivă, incipientă. Este primul medicament cu beneficii majore aprobat în prezent în Uniunea Europeană, pentru pacienţii care suferă de scleroză multiplă primar progresivă, în stadiu incipient. Profilul beneficiu-risc a fost demonstrat în 3 studii de fază III şi a inclus o populaţie diversă de pacienţi, incluzând pe aceia cu forme incipiente de boală. Peste 30.000 de oameni au fost trataţi cu acest produs până în prezent. „Acest medicament are potenţialul de a fi un punct de cotitură în abordarea şi tratamentul sclerozei multiple”, a afirmat Gavin Giovannoni, Profesor de Neurologie la Barts şi London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary University din Londra. „Până la acest medicament, persoanele care sufereau de scleroză multiplă primar-progresivă, care adesea erau nevoite să se deplaseze cu ajutorul unui baston sau scaun cu rotile, să renunţe la locul de muncă şi să necesite îngrijire specială, nu dispuneau de tratamente aprobate care să încetinească progresia bolii. Persoanele cu formă recurent-remisivă de scleroză multiplă adeseori erau nevoite să aleagă între siguranţă şi eficacitate crescută a tratamentului. Acest medicament se administrează o dată la 6 luni, fără a fi nevoie de monitorizare constantă, ceea ce, sperăm noi, va ajuta oamenii să-şi trăiască viaţa fără a se gândi zilnic la tratament.” Ce trebuie să ştii despre scleroza multiplă? Diagnosticată de obicei între vârstele de 20 şi 40 de ani, scleroza multiplă este de 2 ori mai frecventă la femei şi circa 2,3 milioane de persoane suferă de diverse forme ale acestei boli la nivel mondial. Printre simptomele frecvente se numără: -oboseala, -problemele cu vezica urinară, -dificultăţile de mers, -dificultăţile de vedere, -depresia, -problemele cu somnul.

În funcţie de modul de manifestare a bolii, există mai multe stadii:

- recurent-remisivă,

- secundar progresivă,

- primar progresivă.

Indiferent de evoluţia afecţiunii la o persoană, forme ale sclerozei multiple cu recădere sau progresive pot fi active sau inactive în momente diferite de timp. Activitatea bolii poate fi evidentă în exterior prin simptome şi semne noi de înrăutăţire. Poate exista şi o activitate a bolii mai greu de observat, care poate fi detectată cu echipamente speciale precum cele de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN).

O recădere sau o exacerbare a bolii (cunoscută şi ca atac sau inflamare) cauzează noi simptome sau o înrăutăţire a celor vechi. Atacul trebuie să dureze cel puţin 24 de ore şi să fie separat de cele anterioare prin cel puţin o lună. Cele mai multe recăderi durează de la câteva zile până la câteva săptămâni sau chiar luni şi pot fi urmate de recuperare incompletă sau completă.

Ritmul dizabilităţii poate varia, însă progresia dizabilităţii are un ritm susţinut în timp.