O carte captivantă îţi poate ajuta sănătatea
Cititul este benefic pentru sănătatea creierului. O carte „savurată“ cu plăcere ar trebui privită nu doar ca pe o metodă excelentă pentru îmbunătăţirea abilităţilor literare.
Potrivit sudiului efectuat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Michigan, SUA, când te delectezi cu un roman captivant, creierul îşi menţine şi chiar îşi îmbunătăţeşte activitatea. Iar sănătatea mintală are numai de câştigat.
Specialiştii americani spun că „era“ site-urilor de socializare, unde se impune o limită de caractere pentru exprimare, nu este bună pe termen lung. Mesajele scurte necesită mai puţină atenţie şi concentrare, spre deosebire de nuvele, spre exemplu.
Neurologul Baroness Susan Greenfield este de părere că cititul cărţilor îi va ajuta pe copii, în mod sigur, să îşi dezvolte abilitatea de a analiza cu claritate lucrurile.
„Poveştile au un început, un mijloc şi un sfârşit, prin urmare structura unei cărţi încurajează creierul nostru să gândească în ce ordine pot fi legate cauzele şi efectele acţiunii“, a spus Susan Greenfield.
„Este esenţial să învăţăm aceste beneficii încă de mici copii, când creierul este mai flexibil, de aceea este foarte important ca părinţii să le citească copiilor“, adaugă omul de ştiinţă.
Acesta adaugă că, cu cât citim mai mult, cu atât ni se dezvoltă şi capacitatea de memorare, de atenţie şi de a gândi clar.