Nou tratament biologic pentru astmul sever necontrolat, pe lista de medicamente compensate ┼či gratuite

1 tuse jpg jpeg

Din 1 februarie 2022, un medicament care are ca substan┼ú─â activ─â dupilumab a intrat pe lista de medicamente compensate 100% cu o nou─â indica┼úie ┼či poate fi recomandat de medici pacien┼úilor adul┼úi ┼či adolescen┼úi cu v├órsta de 12 ani ┼či peste, care sufer─â de astm sever necontrolat ├«nso┼úit de inflama┼úie de tip 2.

Este primul tratament adjuvant de ├«ntre┼úinere adresat pacien┼úilor cu astm sever ├«nso┼úit de inflama┼úie de tip 2. Dupixent este, de asemenea, 100% rambursat ┼či disponibil medicilor ┼či pentru indica┼úia de dermatit─â atopic─â moderat─â spre sever─â la pacien┼úii adul┼úi ┼či adolescen┼úi cu v├órsta de 12 ani ┼či peste ┼či pentru indica┼úia de dermatit─â atopic─â sever─â la copiii cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 6 ┼či 11 ani.

Noul tratament este un anticorp monoclonal complet uman care blocheaz─â timpuriu inflama┼úia de tip 2 ┼či care determin─â ├«mbun─ât─â┼úirea rapid─â ┼či sus┼úinut─â a func┼úiei pulmonare, iar rezultatele raportate de pacien┼úi ├«n studiile clinice au ar─âtat o ├«mbun─ât─â┼úire a somnului, capacitatea de a-┼či relua activit─â┼úile fizice ┼či reducerea num─ârului de vizite la camera de gard─â din cauza exacerb─ârilor severe.   Tratamentul este disponibil ├«n dou─â forme de administrare: sering─â preumplut─â 300 mg sau stilou injector 200 mg ┼či poate fi administrat at├ót ├«n cabinetul medicului, c├ót ┼či prin autoadministrare la domiciliu. Totu┼či, un pacient ├«┼či poate autoadministra sau persoana care ├«ngrije┼čte pacientul poate administra subcutanat dupilumab, dac─â medicul curant stabile┼čte c─â acest lucru este adecvat. Este recomandat ca prima doz─â s─â se administreze sub supraveghere medical─â. Astmul sever necontrolat afecteaz─â ├«ntre 5% ┼či 10% dintre pacien┼úii cu astm bron┼čic la nivel global Astmul bron┼čic este o afec┼úiune pulmonar─â cronic─â cauzat─â de inflama┼úia c─âilor respiratorii, care duce la limitarea fluxului de aer. Majoritatea persoanelor cu astm bron┼čic ├«┼či pot gestiona eficient boala cu ajutorul medicamentelor de control, cum ar fi inhalatoarele sau corticosteroizii orali. 5%-10% dintre pacien┼úi sufer─â ├«ns─â de forme severe, necontrolate, cu impact negativ asupra duratei ┼či calit─â┼úii vie┼úii acestora. Persoanele cu astm bron┼čic sever necontrolat se confrunt─â cu respira┼úie dificil─â ┼či ┼čuier─âtoare, tuse, sc─âderea func┼úiei pulmonare ┼či prezint─â un risc crescut de apari┼úie a exacerb─ârilor grave ┼či imprevizibile, care le pot pune via┼úa ├«n pericol ┼či care le pot induce sentimente de ├«ngrijorare ┼či frustrare. Conform estim─ârilor speciali┼čtilor, 50% p├ón─â la 70% dintre pacien┼úii adul┼úi cu astm sever au inflama┼úie de tip 2, care joac─â un rol important ├«n astmul necontrolat, contribuind la cre┼čterea exacerb─ârilor ┼či sc─âderea func┼úiei pulmonare.