Nou tratament biologic pentru astmul sever necontrolat, pe lista de medicamente compensate şi gratuite
Din 1 februarie 2022, un medicament care are ca substanţă activă dupilumab a intrat pe lista de medicamente compensate 100% cu o nouă indicaţie şi poate fi recomandat de medici pacienţilor adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste, care suferă de astm sever necontrolat însoţit de inflamaţie de tip 2.
Este primul tratament adjuvant de întreţinere adresat pacienţilor cu astm sever însoţit de inflamaţie de tip 2. Dupixent este, de asemenea, 100% rambursat şi disponibil medicilor şi pentru indicaţia de dermatită atopică moderată spre severă la pacienţii adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste şi pentru indicaţia de dermatită atopică severă la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani.
Noul tratament este un anticorp monoclonal complet uman care blochează timpuriu inflamaţia de tip 2 şi care determină îmbunătăţirea rapidă şi susţinută a funcţiei pulmonare, iar rezultatele raportate de pacienţi în studiile clinice au arătat o îmbunătăţire a somnului, capacitatea de a-şi relua activităţile fizice şi reducerea numărului de vizite la camera de gardă din cauza exacerbărilor severe. Tratamentul este disponibil în două forme de administrare: seringă preumplută 300 mg sau stilou injector 200 mg şi poate fi administrat atât în cabinetul medicului, cât şi prin autoadministrare la domiciliu. Totuşi, un pacient îşi poate autoadministra sau persoana care îngrijeşte pacientul poate administra subcutanat dupilumab, dacă medicul curant stabileşte că acest lucru este adecvat. Este recomandat ca prima doză să se administreze sub supraveghere medicală. Astmul sever necontrolat afectează între 5% şi 10% dintre pacienţii cu astm bronşic la nivel global Astmul bronşic este o afecţiune pulmonară cronică cauzată de inflamaţia căilor respiratorii, care duce la limitarea fluxului de aer. Majoritatea persoanelor cu astm bronşic îşi pot gestiona eficient boala cu ajutorul medicamentelor de control, cum ar fi inhalatoarele sau corticosteroizii orali. 5%-10% dintre pacienţi suferă însă de forme severe, necontrolate, cu impact negativ asupra duratei şi calităţii vieţii acestora. Persoanele cu astm bronşic sever necontrolat se confruntă cu respiraţie dificilă şi şuierătoare, tuse, scăderea funcţiei pulmonare şi prezintă un risc crescut de apariţie a exacerbărilor grave şi imprevizibile, care le pot pune viaţa în pericol şi care le pot induce sentimente de îngrijorare şi frustrare. Conform estimărilor specialiştilor, 50% până la 70% dintre pacienţii adulţi cu astm sever au inflamaţie de tip 2, care joacă un rol important în astmul necontrolat, contribuind la creşterea exacerbărilor şi scăderea funcţiei pulmonare.