Nou proiect pentru cei care suferă de scleroză multiplă

Prin iniţiativa numită #SPIMS, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România le va oferi celor afectaţi de această boală informaţii de ultim moment, suport şi motivare pentru a face faţă schimbărilor cauzate de evoluţia bolii şi le va facilia accesul la reabilitare psihologică pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Pentru amănunte, accesează site-ul www.afectiuni-neurodegenerative.ro, secţiunea programe. Proiectul pilot se va derula pe parcursul a nouă luni, iar temele abordate vor fi anunţate în fiecare lună pe contul de Facebook al asociaţiei (www.facebook.com/APANRomania)
Ce trebuie să ştii despre scleroza multiplă
Scleroza multiplă este o afecţiune cronică despre care se cunoaşte faptul că ajunge să cauzeze afectări somatice, cognitive şi provocări psihologice semnificative, indiferent de vârsta pacienţilor sau de evoluţia bolii.
Este important ca neurologii şi psihologii care lucrează în centrele de scleroză multiplă din România sau în centrele de recuperare/neurorecuperare să abordeze probleme neuropsihologice ca depresia, sau anxietatea la pacienţi, deoarece pot fi disponibile strategii eficiente de tratament.
Depresia este cea mai frecventă afecţiune şi se observă în proporţie de până la 50% dintre pacienţii cu SM de-a lungul vieţii. Depresia are impact asupra calităţii vieţii şi poate duce la auto-vătămare sau la sinucidere. Terapia comportamentală cognitivă poate fi un tratament de utilizat, la latitudinea pacientilor cu SM.
Citeşte şi: Cine este predispus la scleroză multiplă
Anxietatea în SM este foarte frecventă, dar cercetările specifice la pacienţii cu SM lipsesc, cu toate acestea anxietatea s-a dovedit a fi asociată cu o varietate de factori demografici, fizici, psihologici, cognitivi şi sociali. Anxietatea este puternic asociată cu un nivel ridicat de invaliditate, cât şi cu o calitate scăzută a vieţii. (Diferite scale de depistare a depresiei şi a anxietăţii vor fi inventariate şi utilizate). În ceea ce priveşte cogniţia nu se înregistrează probleme majore (ca de exemplu în cazul Alzheimer), dar calitatea vieţii poate fi afectată de aspecte ce ţin de încetinirea vitezei de procesare a informaţiilor, memoria de scurtă durată, capacitatea de învăţare şi funcţia executivă. Disfuncţia cognitivă are un impact substanţial asupra pacienţilor cu SM, deoarece afectează capacitatea de a funcţiona la locul de muncă, în relaţii, în timpul activităţilor recreative şi în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.