Moartea prematură este favorizată de obiceiurile riscante
Asocierile extrem de riscante au fost puse în evidenţă în urma analizării a cinci parametri: fumatul, consumul de alcool, durata somnului, timpul petrecut în poziţia şezând şi activitatea fizică. Oamenii de ştiinţă australieni susţin că, dacă se ia în considerare un factor de risc izolat, fumatul se asociază cel mai puternic cu riscul de deces prematur. În privinţa factorilor de risc asociaţi, oamenii de ştiinţă prezintă următoarea situaţie:
- fumat + consum masiv de alcool + lipsa somnului: riscul creşte de 4,7 ori
- inactivitate fizică + poziţie şezând prelungită + durată excesivă a somnului: riscul se măreşte de 4,2 ori
- fumat + abuz de alcool: de 2,8 ori
- inactivitatea fizică + durată prea lungă a somnului: de 2,7 ori
- inactivitate fizică + poziţie şezând prelungită + lipsa somnului: de 2,6 ori
- consum excesiv de alcool + inactivitate fizică + poziţie şezând prelungită: creştere de 2,4 ori a riscului de deces prematur.
Sunt posibile şi alte combinaţii. Ceea ce pune în evidenţă studiul cercetătorilor australieni este locul foarte important al somnului şi al sedentarismului în riscul de deces prematur, cele două elemente jucând un rol cheie prin ele însele şi cu atât mai mult dacă se adaugă la alţi factori de risc major, cum ar fi fumatul.
Este esenţială corectarea fiecărui comportament izolat şi riscant, dar la fel de importantă este şi acţiunea asupra combinaţiilor, concluzionează cercetătorii.