Mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă

1 2 jpg jpeg

În acest sens, producătorii de medicamente generice cer Guvernului reformarea sistemului de finanţare a tratamentelor farmaceutice şi scutirea de la plata taxei de claw-back a acestui tip de produse. Producătorii susţin că această măsură ar asigura accesul pacienţilor la pastile mult mai ieftine.

Pacienţi condamnaţi la o moarte lentă

„Medicamentele esenţiale, ieftine sunt înlocuite cu variante mult mai scumpe, care să poată susţine taxa clawback, iar pacienţii se află pur şi simplu în imposibilitatea de a-şi asigura tratamentul de zi cu zi”, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România Dragoş Damian.

„Sunt sute, dacă nu mii de pacienţi care mor în fiecare an pentru că nu au acces la medicaţia necesară. Sunt pacienţi care pierd rapid orice şansă la supravieţuire din cauza lipsei tratamentelor inovatoare, dar mai ales pacienţi condamnaţi la o moarte lentă pentru că nu mai găsesc în farmacii medicamentele esenţiale, care să-i ajute să lupte cu afecţiunile cronice”, a adăugat Dragoş Damian.

Cui se adresau pastilele care nu se mai găsesc

Lipsa acestor medicamente, care se adresau unor arii terapeutice de bază precum bolile cardiovasculare şi digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central şi aparatului respirator, a lipsit milioane de pacienţi de medicamente vitale, afectând în special bolnavii cronici, care nu au mai avut acces la tratament.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, România ocupă primul loc în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media de la nivelul Uniunii Europene de 43 la 100.000 de locuitori.