Mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă

1 2 jpg jpeg

├Än acest sens, produc─âtorii de medicamente generice cer Guvernului reformarea sistemului de finan┼úare a tratamentelor farmaceutice ┼či scutirea de la plata taxei de claw-back a acestui tip de produse. Produc─âtorii sus┼úin c─â aceast─â m─âsur─â ar asigura accesul pacien┼úilor la pastile mult mai ieftine.

Pacienţi condamnaţi la o moarte lentă

ÔÇ×Medicamentele esen┼úiale, ieftine sunt ├«nlocuite cu variante mult mai scumpe, care s─â poat─â sus┼úine taxa clawback, iar pacien┼úii se afl─â pur ┼či simplu ├«n imposibilitatea de a-┼či asigura tratamentul de zi cu ziÔÇŁ, a spus pre┼čedintele Asocia┼úiei Produc─âtorilor de Medicamente Generice din Rom├ónia Drago┼č Damian.

ÔÇ×Sunt sute, dac─â nu mii de pacien┼úi care mor ├«n fiecare an pentru c─â nu au acces la medica┼úia necesar─â. Sunt pacien┼úi care pierd rapid orice ┼čans─â la supravie┼úuire din cauza lipsei tratamentelor inovatoare, dar mai ales pacien┼úi condamna┼úi la o moarte lent─â pentru c─â nu mai g─âsesc ├«n farmacii medicamentele esen┼úiale, care s─â-i ajute s─â lupte cu afec┼úiunile croniceÔÇŁ, a ad─âugat Drago┼č Damian.

Cui se adresau pastilele care nu se mai g─âsesc

Lipsa acestor medicamente, care se adresau unor arii terapeutice de baz─â precum bolile cardiovasculare ┼či digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central ┼či aparatului respirator, a lipsit milioane de pacien┼úi de medicamente vitale, afect├ónd ├«n special bolnavii cronici, care nu au mai avut acces la tratament.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, România ocupă primul loc în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media de la nivelul Uniunii Europene de 43 la 100.000 de locuitori.