Mic ghid pentru achiziționarea și instalarea unui aparat de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat se numără printre acele aparate pe care aproape toți le avem în casă și care depind de expertiza unui specialist atunci când trebuie să le alegem sau când trebuie să le montăm. Montajul unui astfel de aparat presupune diverse intervenții și chiar modificarea spațiului atunci când lucrul acesta influențează eficiența aparatului și poate afecta în mod real estetica spațiului în care ne desfășurăm activitatea. De aceea, înainte de a achiziționa un aparat de aer conditionat este bine să cunoști câteva aspecte de bază pentru a nu ajunge să transformi totul într-o adevărată aventură.

image

Componentele de bază ale unui aparat de aer condiționat

image

Aparatul de aer condiționat clasic este format din două părți: o parte care se montează la interior și alta care se montează la exterior. Unitatea exterioară este mult mai robustă și cea mai grea decât cealaltă și de aceea trebuie să vă asigurați că montați corect această parte a aparatului și ați luat în calcul toate aspectele legate de siguranță. Aceasta din urmă este compusă dintr-un ventilator, un recipient (rezervor) de stocare a freonului și un sistem de condensare. De la sistemul de condensare pleacă întotdeauna un furtun care asigură scurgerea apei rezultate în urma condensării. Din acest motiv trebuie să vă asigurați că aparatul nu va fi montat deasupra unei intrări în scara blocului și că furtunul de scurgere este montat la o distanță care să vă asigure că nu creați neplăceri vecinilor de la etajele inferioare prin faptul că apa scursă ar putea să ajungă pe ferestrele sau pervazul acestora.

Unitatea interioară este compusă dintr-un ventilator, un vaporizator, un filtru de particule și un sistem de control cu ajutorul telecomenzii. Pentru asigurarea unei bune funcționări pe o perioadă îndelungată a aparatului și pentru evitarea dezvoltarea mirosurilor neplăcute cauzate de concentrarea de bacterii este necesară o curățare regulată a părții interioare cu ajutorul unei soluții dezinfectante și o înlocuire a filtrului, o dată la cel mult 2 ani de zile. De aceea este indicat să păstrați legătura cu firma care s-a ocupat de montarea aparatului și să vă asigurați că aceasta va realiza și mentenanța necesară ulterior instalării acestuia.

Alegerea capacității aparatului de aer condiționat în funcție de suprafața ce trebuie acoperită

Dewi Karuniasih jpg

Un aspect care influențează decisiv eficiența aparatului de aer condiționat este dimensiunea camerei. BTU este o unitate de măsură termică (BTU/h) folosită în cazul aparatelor de aer condiționat măsoară puterea de răcire a aparatului pe parcursul unei ore de folosire. Dacă aparatul pe care îl deții nu are specificată puterea în kW/h este suficient să știi că 1000 BTU/h reprezintă o putere de 293 W/h, ceea ce înseamnă că un aparat cu capacitatea de 10000 BTU va avea o putere de 2,93 kW/h. Puterea aparatelor de aer condiționat raportate la dimensiunea suprafeței pe care trebuie să o acopere se poate clasifica astfel:

• pentru o cameră cu dimensiunea de până la 20 mp ar fi suficient un aparat de aproximativ 9000 BTU, ceea ce înseamnă o putere de 2,6 kW/h,

• pentru o cameră cu dimensiunea cuprinsă între 20 și 40 mp este necesar un aparat cu 12000 BTU/h sau o putere de 3.5kW/h,

• pentru o cameră cu dimensiunea cuprinsă între 28 și 46 mp este necesar un aparat cu 14000 BTU/h sau o putere de aproximativ 4 kW/h

• pentru o cameră cu dimensiunea cuprinsă între 40 și 67 mp este necesar un aparat cu 18000 BTU/h sau o putere de 5,2 kW/h,

• și pentru o cameră cu dimensiunea cuprinsă între 48 și 80 mp este necesar un aparat cu 22000 BTU/h sau o putere de 6,4 kW/h.

Ar trebui evitată folosirea aparatelor de aer condiționat pe suprafețe care depășesc capacitatea acestora de acoperire, deoarece acest lucru va face ca acestea să fie suprasolicitate și va fi limitat astfel intervalul de temperatură pe care îl vom putea seta, fiind nevoiți să utilizăm astfel aparatul la capacitate maximă, fapt ce va grăbi uzura acestuia. Dacă amplasăm unitatea exterioară într-o zonă ferită de razele directe ale soarelui sau la umbră, putem mări eficiența aparatului și putem să prelungim durata de viață a acestuia. De asemenea specialiștii recomandă ca, în cazul în care în spațiul vizat folosești aparate care degajă căldură precum un frigider, aragaz sau cuptor, să ai în vedere un aparat de aer condiționat cu 2000 sau chiar 4000 de BTU/h suplimentari față de valorile recomandate.

Indiferent de marca aparatului de aer condiționat pe care o ai în vedere, atunci când dorești să achiziționezi unul trebuie să știi că acestea nu au suferit schimbări majore în ultimele decenii. Este adevărat faptul că au apărut funcții atașate, precum controlul de la distanță prin intermediul conexiunii la internet, de pe telefon, dar tehnologia de bază caracteristică acestuia a rămas aceeași.  De aceea, pe lângă funcțiile cu care acestea vin la pachet, trebuie să ai în vedere faptul că cea mai importantă caracteristica tehnică pe care trebuie să o iei în calcul atunci când dorești să achiziționezi un astfel de aparat este capacitatea termică.

Sperăm că acest articol ți-a fost de folos în a lua o hotărâre cu privire la aparatul de aer condiționat potrivit nevoilor tale.

Surse foto: Mark, m., Dewi Karuniasih