Medicina personalizată, şansă în boli grave
Considerat de reputatul profesor cardiolog Ioan Pop de Popa drept „o mare noutate în medicina românească“, programul medicinei personalizate atrage atenţia asupra necesităţii testelor moleculare în tratamentul pacienţilor cu boli necruţătoare.
Fiecare dintre noi este diferit, spre exemplu aproape niciodată nu se întâmplă să existe două persoane cu aceeaşi culoare a părului sau a pielii, cu aceeaşi formă a ochilor sau a nasului. Aceste diferenţe se întâmplă şi în cazul maladiilor de care am putea suferi.
Medicina tradiţională ne tratează pe toţi la fel. Iar asta înseamnă, adesea, şanse mai mici de reuşită în lupta contra bolilor grave.
Genetic, oamenii sunt 99% similari, dar de multe ori îi surprind chiar şi pe cei mai experimentaţi medici, dovedind că excepţia de la regulă va exista întotdeauna.
Cercetările moderne au arătat ca terapiile personalizate, care permit urmărirea originilor unei boli până la cauzele ei moleculare oferă informaţii spectaculoase asupra factorilor care provoacă boala respectivă.
În ultimii ani au fost înregistrate succese uimitoare în acest sens datorită progreselor spectaculoase ale ştiintelor conexe biologiei moleculare, precum genetica sau genomica.
Medicina personalizată, bazată pe testele moleculare, la care a apelat şi celebra actriţă Angelina Jolie, este viitorul tratamentului cancerului, dar şi a altor boli pe care le tratează şi diagnostichează cu succes, având rezultate incontestabile.
În acest sens, astăzi a fost lansată petiţia online pentru introducerea tratamentelor personalizate şi inovatoare pe lista medicamentelor compensate - o sanşă la viaţă! Sunt necesare peste 1 milion de semnături, pentru ca iniţiativa să fie luată în considerare de Guvernul României, respective Ministerul Sănătăţii.
http://www.petitieonline.ro/petitie/introducerea_tratamentelor_personalizate_si_inovatoare_pe_lista_medicamentelor_compensate_o_sansa_la_viata_-p06551149.html