Medic român, pionier al chirurgiei oncologice urologice robotice în Israel, a ales să se întoarcă în ţară. Ce l-a motivat

1 da vinci ponderas academic hospital 2 jpg jpeg

Dup─â 30 de ani de activitate ├«n Israel, ┼úara cu unul dintre cele mai avansate sisteme medicale din lume, unde a devenit pionier al chirurgiei urologice oncologice laparscopice ┼či robotice, Dr. Andrei Nadu, medic de origine rom├ón─â, se al─âtur─â echipei PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

├Än ultimii ani am avut ni┼čte colabor─âri minunate cu urologia din Rom├ónia,├«n special ├«n cadrul academic, ca visiting professor invitat la evenimente ┼čtiin┼úifice locale. ├Än paralel,am avut ocazia s─â lucrez ┼či cu urologi tineri rom├óni care au venit la mine, ├«n fellowships, lucru care m-a bucurat foarte tare. Am ├«nceput s─â vin mai des, s─â observ ce se ├«nt├ómpl─â ├«n ┼úar─â ┼či am descoperit o atmosfer─â foarte frumoas─â. Exist─â din ce ├«n ce mai mult interes pentru acest tip de chirurgie, chirurgia urologic─â laparoscopic─â ┼či robotic─â, pe care eu o practic din 2001 ├«n Israel ┼či care acolo a devenit rutin─â. Rom├ónia este ├«n plin proces de dezvoltare ┼či am vrut s─â m─â al─âtur progresului. De asemenea, simt c─â am ┼či o datorie fa┼ú─â de ┼úara mea. Educa┼úia pe care am primit-o aicim-a ajutat s─â ajung unde am ajuns ├«n Israel ┼či vreau s─â-mi ar─ât recuno┼čtin┼úa. ├Än plus, m─â simt foarte bine aici, m─â simt acas─â.ÔÇŁ, a m─ârturisit Dr. Andrei Nadu, medic urolog, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

ÔÇ×Suntem ├«nc├ónta┼úi ┼či onora┼úi s─â-l primim pe Dr. Andrei Nadu ├«n echipa PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL. Expertiza ┼či experien┼úa sa,consisten┼úa medical─â┼či academic─âcompleteaz─â├«n mod fericit performan┼úele spitalului nostru, at├ót pentru noi, ca echip─â medical─â, c├ót ┼či pentru pacien┼úii care se confrunt─â cu patologii urologice oncologice. Este reconfortant g├óndul c─â ace┼čtia au acces la ├«nc─â un specialist la care s─â apeleze ├«n situa┼úii medicale delicate, pentru care, de multe ori singurele op┼úiunierau ├«nafara Rom├óniei┼či, odat─â afla┼úi sub observa┼úia lui, s─â aib─â ┼čanse suplimentare de vindecare sau ameliorarea suferin┼úei. ├Än plus, Dr. Andrei Nadu va coordona ├«n spitalul nostru un program de instruire ├«n chirurgia urologic─â oncologic─â prin abord laparoscopic ┼či asistat robotic, ├«mp─ârt─â┼čind din experien┼úa sa meritorie ┼či contribuind major la formarea profesional─â a colegilor no┼čtri.ÔÇŁ, a declarat Prof. Dr. C─ât─âlin Cop─âescu, Director Medical PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

stanga
dreapta
2 dr andrei nadu ponderas academic hospital jpg jpeg

├Än 1987, pe c├ónd se afla ├«n anul 3 de facultate la UMF Carol Davila, medicul s-a stabilit ├«mpreun─â cu familia ├«n Israel, unde a fost nevoit s─â porneasc─â de la 0 at├ót cu studiile, c├ót ┼či cu via┼úa de zi cu zi. ├Än urma unui examen de echivalare, ┼či ├«n ciuda obstacolelor pe care le-a ├«nt├ómpinatca proasp─ât emigrant a fost acceptat la Sackler School of Medicine, din cadrul Universit─â┼úii din Tel Aviv.

ÔÇ×Obstacolele inerente ale emigr─ârii, un restart total al vie┼úii ├«ntr-o ┼úar─â str─âin─â, cad pe tine din toate direc┼úiile: cultural, social, limb─â, finan┼úe, clim─â, atmosfer─â. Dar, c├ónd ai 22 de ani ┼či e┼čti ├«narmat cu dorin┼úa arz─âtoare de a ├«nv─â┼úa, progresa, egala ┼či dep─â┼či pe cei din jur, nu exist─â impedimente peste care s─â nu po┼úi trece. ├Än via┼ú─â, dar ┼či ├«n carier─â, cu c├ót ├«┼úi setezi mai multe obiective c├ót mai ├«nalte, cu at├ót e┼čti mai stimulat.ÔÇŁ,a declarat Dr. Nadu.

Dup─â absolvirea Facult─â┼úii de Medicin─â, Dr. Andrei Nadu a urmat  specializarea ├«n chirurgia urologic─â ┼či, ulterior, un fellowship ├«n Paris de supraspecializare ├«n chirurgia urologic─â oncologic─â laparoscopic─â.La ├«nceputul anilor 2000, a devenit pionier ├«n acest tip de chirurgie├«n Israel:├«n 2001 a efectuat primele opera┼úii de nefrectomie par┼úial─â laparoscopic─â ┼či de prostatectomie laparoscopic─â. Un deceniu mai t├órziu,├«n 2010, a continuat pionieratul ┼či a efectuat, ├«n premier─â ├«n Israel, aceste dou─â interven┼úii cu ajutorul chirurgiei robotice.

ÔÇ×Am fost interesat dintotdeauna de ce urmeaz─â s─â se ├«nt├ómple, m-am uitat spre viitor s─â v─âd care sunt noile tehnici ┼či cum pot s─â m─â adaptez, s─â le integrez ├«n felul ├«n care abordez chirurgia. Am ales s─â fac supraspecializarea ├«n Fran┼úa, pe un subiect de ni┼č─â, ceva ce nu exista p├ón─â ├«n acel moment ÔÇô urologia laparaoscopic─â. ├Än 2001, am participat la o conferin┼ú─â unde am prezentat 10 cazuri de nefrectomie par┼úial─â laparoscopic─â, la care acum ne uit─âm ca la ceva cotidian, ┼či mai c─â s-au ridicat s─â m─â dea afar─â ÔÇô at├ót de controversat─â era interven┼úia ├«n vremea aceea. Zece ani mai tarziu a ap─ârut chirurgia robotic─â, care treptat o va ├«nlocui pe cea laparoscopic─â. Concluzia este c─â medicina evolueaz─â rapid ┼či cu ea trebuie s─â ne adapt─âm ┼či noiconstant.Astfel, m-am concentrat ├«ntotdeauna pe procesul de descoperire ┼či ├«nv─â┼úare a celor mai noi modalit─â┼úi profesionale care s─â vin─â ├«n sprijinul pacien┼úilor mei.ÔÇŁ, a declarat medicul.

Dr. Andrei Nadu profeseaz─â ┼či acum ├«n cea mai mare sec┼úie de Urologie din Israel, la Spitalul Rabin Medical Center, unul dintre cele mai mari spitale din ┼úar─â, spital ter┼úiar de referin┼ú─â. Pacien┼úii trata┼úi de Dr. Nadu prezint─â afec┼úiuni oncologice urologice, precum cancer renal, cancer de prostat─â, cancerul urteral, cancer de vezic─â. De-a lungul carierei, medicul a performat peste 900 de interven┼úii de chirurgie robotic─â oncologic─â.

ÔÇ×La PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL am g─âsit exact ce c─âutam, un standard medical ridicat, cu protocoale interna┼úionale implementate, echipe medicale complexe, conducere dedicat─â ┼či energia necesar─â pentru o ├«ngrijire a pacientului la standarde ├«nalte. Chirurgia este o art─â ├«n care nu po┼úi ajunge la perfec┼úiune, din p─âcate. Vor exista totdeauna riscuri si complica┼úii care desigur scad ca inciden┼ú─â cu c├ót expertiza chirigical─â cre┼čte, dar niciodat─â, nic─âieri ├«n lume ┼či ├«n m├óinile nim─ânui nu va fi zero.  Apari┼úia unei complica┼úii este momentul c├ónd este testat sistemul ┼či devine foarte important ce infrastructur─â, ce preg─âtire are spitalul.├Än PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, am g─âsit tehnologie de ultim─â genera┼úie cu care am fost obi┼čnuit ├«n Israel. Mai mult, am descoperit lucruri care sunt pestece am experimentat ├«n spitale de acolo. Totodat─â, am observat c─â se pune un accent foarte puternic pe diagnosticarea ┼či tratamentul pacien┼úilor ├«n echipe multidisciplinare. Medicina nu mai este un one man show, ci suntem ├«n punctul ├«n care progresul real poate fi atins doar ├«n echip─â, cu ajutorul colabor─ârii tuturor speciali┼čtilor implica┼úi ├«n procesul de vindecare. Este un punct forte ┼či sunt ├«nc├óntat s─â-l reg─âsesc ├«n centrul activit─â┼úii PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.ÔÇŁa completat Dr. Andrei Nadu.

2 dr andrei nadu ponderas academic hospital jpg jpeg

├Än ultimii 20 de ani chirurgia laparoscopic─â ┼či robotic─â a devenit standard of care ├«n chirurgia urologic─â, mai ales pentru nefrectomii ┼či nefrectomii par┼úiale, iar robotica devine din ce ├«n ce mai frecvent folosit─â datorit─â faptului c─â anuleaz─â dificult─â┼úile aduse de curba de invatare in chirurgialaparoscopica.

Chirurgia robotic─â, prin sistemul chirurgicaldaVinci Xi, ofer─â vedere tridimensioal─â real─â, o disec┼úie foarte precis─â, efectuat─â cu ajutorul unor instrumente mai performante, ergonomie ┼či un nivel de confort mai ridicat pentru chirurgi.De asemenea, procesul ├«nv─â┼ú─ârii procedurii de c─âtre membrii echipei se petrece ├«ntr-un timp relativ mai scurt, comparativ cu operatia laparoscopic─â. Totodat─â, acest tip de chirurgie asigur─â recuperarea rapid─â a pacientului, cu spitalizare de scurt─â durat─â ┼či reluarea imediat─â a activit─â┼úii.

Educa┼úia medical─â este un pilon principal ├«n viziunea doctorului Nadu, care a fondat ┼čcoala de laparoscopie urologic─â ├«n anii 2000 la Sheba Medical Center, ├«n Israel. Este important ca genera┼úiile urm─âtoare s─â poat─â ├«nv─â┼úa care sunt cele mai noi tehnici pe care le pot folosi pentru a lucra c├ót mai eficient ┼či pentru a putea sprijini c├ót mai mult pacien┼úii care ajung ├«n cabinetele lor.

ÔÇ×Aici este un centru de ├«nv─â┼úare cum nu am mai v─âzut ÔÇô m─â refer la Surgical Training Institute de la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL. Are toate facilit─â┼úile necesare integr─ârii unui program de instruire ├«n chirurgie urologic─â laparoscopic─â ┼či robotic─â. Trebuie doar s─â deschidem un nou domeniu. ├Än plus, am observat c─â exist─â ┼či un interes puternic pentru acest tip de chirurgie.ÔÇŁ, a spus Dr. Andrei Nadu.

Pacienţii pot solicita consultaţii la Dr. Andrei Nadu începând cu data de 23 aprilie 2021, în PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.