Mamă după 35 de ani? Iată ce rişti!
Situaţia este valabilă în cazul femeilor care aşteaptă până în jurul vârstei de 40 de ani pentru a deveni mame, ele fiind mult mai predispuse afecţiunilor cardiovasculare.
La aceste concluzii au ajuns cercetătorii de la Institutul din Minnesota (SUA) după ce au realizat un studiu la care au participat 72.000 de femei, dintre care 3.300 au ales să devină mame mai târziu, în jurul vârstei de 36-40 de ani.
După ce au comparat riscul de apariţie al atacului şi cord şi al altor probleme cardiace, specialiştii au ajuns la concluzia că acesta era mult mai ridicat la voluntarele care au devenit mai târziu mame.
Mai exact, în cazul acestora riscul era cu 3,8% mai mare pentru un atac ischemic. În schimb, participantele care au avut copii la vârste mai tinere erau mai puţin predispuse atacul cerebral hemoragic, dar şi altor probleme de sănătate cardiovasculare.
„Se ştie deja că riscul de probleme în timpul celor nouă luni de sarcină sunt mult mai mari la femeile care aşteaptă până mai târziu pentru a deveni mame. Acum ştim că aceste riscuri nu sunt legate numai de sarcina în sine, ci şi de starea de sănătate a mamei, mai exact sănătatea cardiovasculară“, a afirmat Adnan Qureshi, cercetător şef în cadrul Institutului din Minnesota.