Legătura dintre stres şi riscul de diabet zaharat

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că stările de stres duc la eliberarea anumitor hormoni (mai exact a cortizolului şi a adrenalinei), ceea ce favorizează creşterea glicemiei.

La aceste concluzii au ajuns specialiştii de la Spitalul BLK din India după ce au analizat rezultatele mai multor cercetări recente. În primă fază, ei au verificat starea de sănătate a participanţilor, apoi dacă ei resimţeau des stări de stres (atât fizic, cât şi emoţional).

Astfel, rezultatele obţinute au evidenţiat faptul că stresul frecvent poate duce la creşterea nivelului de zahăr din sânge, dar şi predispoziţia pentru diabetul zaharat.

„Dacă stările de stres sunt tot mai frecvente atunci şi fluctuaţiile nivelului de zahăr din sânge sunt tot mai persistente, fapt ce duce în timp la diagnosticul de diabet zaharat. Bine de ştiut este şi faptul că stresul poate declanşa tulburări hormonale în rândul celor mici, dar afectează şi calitatea spermei la bărbaţi“, a precizat Sunil Mittal, directorul Institutului pentru Sănătatea Mintală şi Ştiinţele Comportamentale din India.

Specialiştii recomandă încercarea diferitelor metode pentru a reduce stresul, mai ales că situaţiile stresante dese pot creşte predispoziţia pentru mai multe afecţiuni şi reduce şi speranţa de viaţă a persoanei.