Legătura dintre alăptat şi manifestările autismului
Mai exact, specialiştii spun că simptomele specifice acestei tulburări se pot reduce dacă cel mic este alăptat pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, copilul poate are şanse mai mari să fie prietenos pe măsură ce creşte.
La aceste concluzii au ajuns cercetătorii după ce au efectuat mai multe studii şi au observat că substanţele care se transmit prin laptele matern aduc beneficii nu numai pentru sănătatea celor mici, mai ales în cazul copiilor care au un risc ridicat să fie diagnosticaţi cu autism.
Pe perioada studiului, specialiştii au arătat mai multe imagini (cu chipul unor oameni fericiţi, dar şi trişti) unui bebeluş de până într-un an care prezenta simptomele specifice autismului.
În funcţie de timpul în care cel mic a analizat fotografiile, dar şi de reacţiile lui, specialiştii au observat că acesta recunoştea mai uşor expresiile faciale, mai ales că se ştie că în cazul autismului este dificil procesul de citire a emoţiilor.
„Abilitatea de a recunoaşte expresiile faciale şi emoţiile celor din jur ne ajută să interacţionăm mai uşor şi să ne coordonăm comportamentul. Aceste descoperiri ne arată că alăptarea ajută la îmbunătăţirea abilităţilor sociale în cazul copiilor, cu atât mai mult la cei care sunt predispuşi autismului“, a precizat Max Planck, cercetător în cadrul Institutului de Sănătate din Leipzig, Germania.