La ce te expui dac─â sfor─âi?

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii americani au descoperit o nou─â conexiune ├«ntre sfor─âit ┼či complica┼úiile cardiovasculare, cum este atacul de cord, spre exemplu.

Potrivit rezultatelor extrase din cea mai recent─â cercetare ├«n acest domeniu, persoanele care sfor─âie sunt expuse unui risc mare de a suferi din cauza anomaliilor sau a ├«ngro┼č─ârii arterei carotide, care alimenteaz─â creierul cu s├ónge.

Dup─â ce au descoperit acest fapt, exper┼úii sugereaz─â c─â ┼či persoanele care sfor─âie trebuie s─â urmeze un tratament special pentru aceast─â problem─â de s─ân─âtate, ├«ntocmai cum procedeaz─â bolnavii de afec┼úiuni cardiace ┼či cei cu tensiune arterial─â m─ârit─â.

Departe de a mai fi considerat un ÔÇ×obiceiÔÇť deranjant, sfor─âitul poate s─â reprezinte ┼či un semn de avertizare preventiv pentru eventualele probleme de s─ân─âtate cardiac─â, ce pot ap─ârea ├«n viitor ┼či care pot pune ├«n pericol via┼úa.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani au tras concluzia c─â sfor─âitul poate duce la ├«ngro┼čarea arterelor, iar acest lucru constituie un factor de risc pentru apari┼úia hemoragiilor cerebrale, a accidentelor vascular cerebrale ┼či a atacurilor de cord.

La experimentul doctorului Robert Deeb, de la Spitalul ÔÇ×Henry FordÔÇť din Detroit (SUA), au participat 54 de b─ârba┼úi ┼či femei, cu v├órste cuprinse ├«ntre 18 ┼či 50 de ani.