Intervenţie cardiacă realizată în premieră la Sibiu

1 2 jpg jpeg

Intervenţia, realizată printr-o incizie de 4cm, transaortic, fără deschiderea sternului, a fost realizată în premieră în Europa de Est.

La 67 de ani, pacientul a fost internat ├«n urgen┼ú─â unde a fost diagnosticat cu nu mai pu┼úin de opt maladii care ├«i puneau ├«n pericol via┼úa: edem pulmonar, ├«nso┼úit de stenoz─â aortic─â sever─â, cardiopatie ischemic─â ┼či valvular─â sever─â, insuficien┼ú─â mitral─â moderat-sever─â, tromboz─â apical─â de ventricul st├óng, fibrila┼úie atrial─â persistent─â, hipertenesiune pulmonar─â sever─â ┼či diabet zaharat.

├Än cazul diagnosticului de stenoz─â aortic─â sever─â la pacien┼úi cu risc chirurgical crescut este recomandat─â procedura TAVI. Aceastapermite ca inima s─â func┼úioneze din nou ├«n parametri normali, ├«ns─â cele dou─â tipuri de abord existente la momentul actual ÔÇô femural (cre┼čte riscul de atac cerebral) ┼či transapical (punc┼úia inimii deja slabit─â) ar fi periclitat via┼úa pacientului.

Astfel, a fost luat─â decizia procedurii transaortice pe calea aortei ascendente, f─âr─â s─â fie necesar─â oprirea inimii sau deschiderea sternului.

Aceast─â opera┼úie, care s-a desf─â┼čurat timp de dou─â ore, s-a dovedit a fi cea mai sigur─â ┼či mai eficient─â cale de a readuce la normal func┼úiile inimii.

Interven┼úia chirurgical─â a fost realizat─â de HeartTeam de la Spitalul European Polisano din Sibiu, coordonat─â de conf. univ. dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Lea┼úu ├«n colaborare cu echipa de la St. Joseph Hospital, University of New York condus─â de prof. Charles Lutz, dr. Amad Nazem ┼či profesorul dr. P. Rainer de la Universitatea din Kiehl, Germania.