Intervenţie cardiacă realizată în premieră la Sibiu

1 2 jpg jpeg

Intervenţia, realizată printr-o incizie de 4cm, transaortic, fără deschiderea sternului, a fost realizată în premieră în Europa de Est.

La 67 de ani, pacientul a fost internat în urgenţă unde a fost diagnosticat cu nu mai puţin de opt maladii care îi puneau în pericol viaţa: edem pulmonar, însoţit de stenoză aortică severă, cardiopatie ischemică şi valvulară severă, insuficienţă mitrală moderat-severă, tromboză apicală de ventricul stâng, fibrilaţie atrială persistentă, hipertenesiune pulmonară severă şi diabet zaharat.

În cazul diagnosticului de stenoză aortică severă la pacienţi cu risc chirurgical crescut este recomandată procedura TAVI. Aceastapermite ca inima să funcţioneze din nou în parametri normali, însă cele două tipuri de abord existente la momentul actual – femural (creşte riscul de atac cerebral) şi transapical (puncţia inimii deja slabită) ar fi periclitat viaţa pacientului.

Astfel, a fost luată decizia procedurii transaortice pe calea aortei ascendente, fără să fie necesară oprirea inimii sau deschiderea sternului.

Această operaţie, care s-a desfăşurat timp de două ore, s-a dovedit a fi cea mai sigură şi mai eficientă cale de a readuce la normal funcţiile inimii.

Intervenţia chirurgicală a fost realizată de HeartTeam de la Spitalul European Polisano din Sibiu, coordonată de conf. univ. dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Leaţu în colaborare cu echipa de la St. Joseph Hospital, University of New York condusă de prof. Charles Lutz, dr. Amad Nazem şi profesorul dr. P. Rainer de la Universitatea din Kiehl, Germania.