Îmbrăţişările au efecte uimitoare. Le ştii?

Un astfel de gest afuctuos te poate apropia de cineva sau îți poate confirma faptul că ființele dragi te sprijină și te iubesc în cele mai grele momente din viața ta. Ce alte beneficii mai au îmbrățișările?

image

Foto: Shutterstock

Atingerea este o nevoie primară a omului. Dacă nu ai parte de așa ceva un timp îndelungat, sănătatea ta emoțională poate avea de suferit. Oferim îmbrățișări atunci când suntem fericiți, când aveam o mare realizare sau când cel de lângă noi este trist și are nevoie de încurajări și consolări. Îmbrățișările ne fac să ne simțim bine și, conform oamenilor de știință, atunci când ținem pe cineva în brațe, avem parte de multe alte beneficii. Care sunt acestea?

1. Reduc stresul

Atunci când cineva apropiat ție trece printr-o perioadă complicată, oferă-i o îmbrățișare! Știința ne demonstrează că sprijinul pe care îl oferim prin atingere reduce nivelul stresului celui afectat de probleme. Mai mult, îți dă și ție o senzație de bine. Într-un studiu efectuat pe 20 de cupluri, bărbații au primit un mic șoc electric neplăcut. În tot acest timp, partenera lor îi ținea de mână. Oamenii de știință au descoperit că nivelul stresului înregistrat în creierul femeilor era redus, iar partea responsabilă cu satisfacția avea activitate crescută. Îmbrățișarea are exact același efect.

2. Mențin sănătatea inimii

În cadrul unui studiu realizat pe 200 de adulți, unele cupluri s-au ținut de mână și s-au îmbrățișat, iar în alt grup partenerii au stat unul lângă altul în tăcere. Cei care și-au manifestat sentimentele au avut o tensiune arterială mai scăzută și un puls optim în comparație cu ceilalți. Concluzia? O relație plină de gesturi fizice de afecțiune este benefică sănătății inimii.

3. Îți reduc temerile

Tot oamenii de știință au descoperit, în urma studiilor efectuate, că atingerea reduce anxietatea în rândul celor cărora le lipsește încrederea în sine. Îmbrățișările ne pot aminti tuturor că nu suntem singuri pe acest pământ și că putem cere ajutor de fiecare dată când avem nevoie de așa ceva.

4. Scad intensitatea durerii

Atunci când copilul sau nepotul nostru se împiedică și cade, îl luăm repede în brațe să-l consolăm, nu-i așa? Ei bine, cercetătorii susțin ipoteza conform căreia atingerea umană poate reduce intensitatea durerii.

5. Îmbunătățesc comunicarea cu alții

Ne-am obișnuit să comunicăm prin cuvinte și expresii faciale cel mai adesea, însă atingerea este o altă formă prin care putem să ne transmitem mesajul. Astfel, printr-o simplă atingere putem exprima o varietate de emoții – de la furie, teamă și dezgust la dragoste, recunoștință, fericire și tristețe. Îmbrățișarea este un alt fel de comunicare, una dintre cele mai plăcute care există în lume.

6. Îți conferă siguranță

Conectarea cu ceilalți este esențială pentru fiecare dintre noi. Relațiile, legăturile stabilite cu cei din jur ne aduc nesfârșite beneficii. Când cineva cunoscut își pune brațele în jurul tău, te simți mai în siguranță, înțeles și conștient de faptul că nu ești singur.

7. Te fac mai fericit

Oxitocina este o substanță din corpul nostru care mai este denumită și „hormonul îmbrățișării”. Și asta pentru că nivelul oxitocinei crește atunci când îmbrățișăm pe cineva, atingem sau doar stăm lângă cineva. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acest hormon are un mare impact asupra femeilor, scăzându-le tensiunea arterială și hormonul stresului, noradrenalina.

De câte îmbrățișări avem nevoie?

Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8, ca să trăim bine și 12, ca să prosperăm, spune terapeutul Virginia Satir. Oamenii de știință sunt de părere că putem primi cât mai multe îmbrățișări pentru creșterea calității vieții noastre.