Fibroame, polipi, chisturi: care e diferenţa?

1 2 jpg jpeg

Fibromul uterin e o tumor─â benign─â (nu e de natur─â canceroas─â), situat─â pe pere┼úii uterului. Polipii endometriali sunt excrescen┼úe de ┼úesut pe endometru (├«nveli┼čul interior al uterului). Chisturile ovariene arat─â ca ni┼čte s─âcule┼úi plini cu fluid, care se formeaz─â pe ovar ├«n timpul ovula┼úiei. Netratate, toate acestea pot duce la infertilitate sau la tumori canceroase.

Fibromul uterin afecteaz─â femeile mature

Afecteaz─â 70% din femeile de 50 de ani. De obicei, e detectat la un examen de rutin─â. Poate produce deregl─âri ale ciclului menstrual (s├ónger─âri prelungite ┼či abundente), durerile pelviene, durerile lombare, senza┼úie de presiune ├«n timpul actului sexual, dificult─â┼úi la urinare.

S─â mai re┼úinem pierderile recurente de sarcin─â ┼či infertilitatea. Detectarea num─ârului de fibroame, dimensiunea lor, pozi┼úionarea pe uter se face prin metode imagistice, ce includ ecografia ┼či histerescopia (examinarea vizual─â a cavit─â┼úii uterine cu ajutorul unui instrument special).

Tratamentul vizeaz─â eliminarea durerii ┼či ┼úine cont de dorin┼úa suferindei de a avea sau nu copii. Nu sunt excluse tratamentele hormonale cu anticoncep┼úionale. Tratamentul chirurgical const─â ├«n eliminarea fibromului.

Cite┼čte mai multe pe aceast─â tem─â AICI