Fibroame, polipi, chisturi: care e diferenţa?

1 2 jpg jpeg

Fibromul uterin e o tumoră benignă (nu e de natură canceroasă), situată pe pereţii uterului. Polipii endometriali sunt excrescenţe de ţesut pe endometru (învelişul interior al uterului). Chisturile ovariene arată ca nişte săculeţi plini cu fluid, care se formează pe ovar în timpul ovulaţiei. Netratate, toate acestea pot duce la infertilitate sau la tumori canceroase.

Fibromul uterin afectează femeile mature

Afectează 70% din femeile de 50 de ani. De obicei, e detectat la un examen de rutină. Poate produce dereglări ale ciclului menstrual (sângerări prelungite şi abundente), durerile pelviene, durerile lombare, senzaţie de presiune în timpul actului sexual, dificultăţi la urinare.

Să mai reţinem pierderile recurente de sarcină şi infertilitatea. Detectarea numărului de fibroame, dimensiunea lor, poziţionarea pe uter se face prin metode imagistice, ce includ ecografia şi histerescopia (examinarea vizuală a cavităţii uterine cu ajutorul unui instrument special).

Tratamentul vizează eliminarea durerii şi ţine cont de dorinţa suferindei de a avea sau nu copii. Nu sunt excluse tratamentele hormonale cu anticoncepţionale. Tratamentul chirurgical constă în eliminarea fibromului.

Citeşte mai multe pe această temă AICI