Eşti un pacient mai dificil? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii au ajuns la concluzia că medicii pot lua decizii greşite când vine vorba de starea de sănătate a pacienţilor dacă aceştia din urma sunt mai dificili sau chiar emotivi.

Mai exact, medicii ajung să-şi folosească energia în timp ce încearcă să rezolve problemele pacientului şi să discute cu el, timp care rămâne mai puţin pentru a pune diagnosticul corect.

În cadrul studiului, celor 63 de medici aflaţi în ultimul an de stagiu medical li s-au prezentat şase situaţii medicale diferite, dintre care trei la care se putea pune diagnostic rapid, iar celelalte cu un grad mai ridicat de dificultate.

În primă fază, doctorii au petrecut mai mult timp cu pacienţii pentru a afla mai multe despre simptomele care îi deranjau, apoi au alocat timp pentru a pune diagnosticul.

Rezultatele obţinute au arătat că cel puţin la cazurile mai dificile, riscul ca diagnosticul să fie pus greşit era cu 42% mai ridicat dacă şi pacienţii au fost mai dificili din fire.

Situaţia era similară şi la cazurile medicale mai uşoare, doar că aici riscul de a greşi diagnosticul era de 6%.

„Dacă medicul este întrerupt de mai multe ori în timpul consultului pentru a răspunde la întrebări sau pentru a încerca să relaţioneze cu pacientul atunci şi riscul ca el să nu pună diagnosticul corect este mai mare. Schimbările stării emoţionale dar şi faptul că pacientul este mai dificil poate îngreuna procesul de diagnosticare“, au precizat cercetptorii care au participat la studiu.