Efectele dependenţei de internet

1 2 jpg jpeg

Potrivit unei anchete realizate de institutul Ipsos Mori, citată de Agerpres, şi publicate în luna decembrie, 68% din tinerii britanici de 15 ani dedică în medie 10 ore pe zi în weekend unor activităţi sedentare: televizor, jocuri video, calculator, navigare pe telefonul mobil, citit, etc.

„Este mai uşor: nu trebuie să mă mişc şi pot rămâne acasă. Este mai amuzant să îmi petrec tipul cu jocuri video, poţi vorbi şi bea o cafea în acelaşi timp“, spune Nathan, 15 ani.

Pe măsură ce tinerii intră mai profund în universul reţelelor de socializare, fără însă ca nimeni să fi stabilit o legătură de la cauză la efect, delincvenţa şi consumul de alcool scad semnificativ. În 2013-2014, aproape 22.400 de tineri britanici au fost condamnaţi sau sancţionaţi prima oară, cu 75% mai puţin decât în 2003-2004.

Potrivit profesorului Paul Hodkinson, popularitatea reţelelor de socializare este mai degrabă "un simptom al lipsei posibilităţilor de întâlnire în spaţii publice decât o cauză" a sedentarismului tinerilor de astăzi.

Dacă internetul ar dispărea de pe o zi pe alta, o adolescentă de 15 ani, Ivy, spune că ar avea un atac. Mama ei se plânge că fata este în permanenţă în contact virtual cu prietenii. Ivy spune totuşi că ar prefera să fie cu prietenele afară în loc să se întâlnească cu ele pe reţelele de socializare.

Unii tineri care au probleme în a avea contacte reale regretă perioada când lumea era mai puţin conectată: „Dacă internetul ar dispărea, m-aş vedea mai des cu prietenii. Uneori mi-ar plăcea să se întâmple aşa, atunci când nu vor să iasă“, spune şi Spencer, 16 ani, citat de Agerpres.