După 45 de ani, testaţi-vă masa osoasă!

1 2 jpg jpeg

Preven┼úia ┼či diagnosticarea precoce a osteoporozei devin astfel o prioritate, ├«n contextul ├«n care OMS estimeaz─â c─â 15% dintre femeile cu v├órste ├«ntre 50-59 ani sufer─â de aceast─â afec┼úiune, iar procentul ajunge la 70% la cele de peste 80 de ani.

Numit─â ┼či ÔÇťmaladia silen┼úioas─âÔÇŁ, osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice, care evolueaz─â f─âr─â simptome p├ón─â ├«n stadiile avansate, c├ónd pacientul ├«ncepe s─â resimt─â diferite dureri cauzate cel mai frecvent de complica┼úiile acestei afec┼úiuni. Din acest motiv, boala este adesea subdiagnosticat─â ┼či subtratat─â. ├Än acest context, speciali┼čtii recomand─â persoanelor trecute de 45 de ani m─âsurarea masei osoase la nivelul coloanei vertebrale lobare, ┼čoldului ┼či al antebra┼úului ÔÇô principalele locuri ├«n care apar primele modific─âri produse de osteoporoz─â.

ÔÇť├Än primii 20 de ani de via┼ú─â predomin─â procesul de formare de ┼úesut osos, astfel c─â ├«n jurul v├órstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de mas─â osoas─â. Dup─â v├órsta de 35 de ani, osul pierde ├«ncontinuu din substan┼úa sa. Pierderea progresiv─â a masei osoase poate fi extrem de periculoas─â pentru persoanele care nu au atins ├«n prealabil o densitate osoas─â crescut─â sau dac─â pierderea osoas─â este rapid─â, cresc├ónd riscul de fracturiÔÇŁ, explic─â dr. Cristian T─âutu, medic specialist ├«n medicin─â de familie.

Potrivit dr. T─âutu, cele mai frecvente fracturi osteoporotice apar la nivelul vertebrelor, de obicei spontan sau la diferite eforturi, unele chiar minime, ├«n timp ce fractura de femur este cea mai sever─â, necesit├ónd de multe ori internarea de urgen┼ú─â ┼či interven┼úie ortopedic─â de corec┼úie. Mai mult, fracturile de ┼čold sunt cu at├ót mai serioase cu c├ót afecteaz─â semnificativ calitatea vie┼úii pacien┼úilor, gener├ónd ┼či un risc crescut de deces la v├órste ├«naintate.