După 45 de ani, testaţi-vă masa osoasă!

1 2 jpg jpeg

Prevenţia şi diagnosticarea precoce a osteoporozei devin astfel o prioritate, în contextul în care OMS estimează că 15% dintre femeile cu vârste între 50-59 ani suferă de această afecţiune, iar procentul ajunge la 70% la cele de peste 80 de ani.

Numită şi “maladia silenţioasă”, osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice, care evoluează fără simptome până în stadiile avansate, când pacientul începe să resimtă diferite dureri cauzate cel mai frecvent de complicaţiile acestei afecţiuni. Din acest motiv, boala este adesea subdiagnosticată şi subtratată. În acest context, specialiştii recomandă persoanelor trecute de 45 de ani măsurarea masei osoase la nivelul coloanei vertebrale lobare, şoldului şi al antebraţului – principalele locuri în care apar primele modificări produse de osteoporoză.

“În primii 20 de ani de viaţă predomină procesul de formare de ţesut osos, astfel că în jurul vârstei de 30 de ani scheletul uman atinge un maxim de masă osoasă. După vârsta de 35 de ani, osul pierde încontinuu din substanţa sa. Pierderea progresivă a masei osoase poate fi extrem de periculoasă pentru persoanele care nu au atins în prealabil o densitate osoasă crescută sau dacă pierderea osoasă este rapidă, crescând riscul de fracturi”, explică dr. Cristian Tăutu, medic specialist în medicină de familie.

Potrivit dr. Tăutu, cele mai frecvente fracturi osteoporotice apar la nivelul vertebrelor, de obicei spontan sau la diferite eforturi, unele chiar minime, în timp ce fractura de femur este cea mai severă, necesitând de multe ori internarea de urgenţă şi intervenţie ortopedică de corecţie. Mai mult, fracturile de şold sunt cu atât mai serioase cu cât afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor, generând şi un risc crescut de deces la vârste înaintate.