Dormi cu gura deschisă? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Explicaţia specialiştilor este una simplă: respirând cu gura deschisă şi stratul de protecţie produs de salivă la nivelul dinţilor se usucă mai uşor, ceea ce presupune şi mai puţină protecţie împotriva bacteriilor care produc aciditate şi care afectează sănătatea dentară.

Mai exact, procesul de eroziune dentară cauzat de aciditatea mare poate favoriza apariţia cariilor, dar şi a altor afecţiuni stomatologice.

Dintre poziţiile de somn, cea pe spate predispune cel mai mult la respiraţie cu gura deschisă, respectiv apariţia problemelor dentare.

După ce au analizat modul în care respiră în timpul somnului la mai mulţi voluntari, cercetătorii au ajuns la concluzia că respiraţia cu gura deschisă poate afecta în timp sănătatea dentară.

Un risc mai mare îl au persoanele care suferă de apnee obstructivă în somn, dar şi pacienţii care sunt diagnosticaţi cu astm.

„Aceasta este prima cercetare care analizează schimbările care pot apărea la nivel oral în timpul somnului, dar şi cum pot acestea să afecteze sănătatea dentară. Respiraţia cu gura deschisă se numără printre factorii care pot duce în timp la apariţia cariilor“, a afirmat Joanne Choi, cercetător în domeniul somnului la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.