Dormi cu gura deschis─â? Iat─â ce ri┼čti!

1 2 jpg jpeg

Explica┼úia speciali┼čtilor este una simpl─â: respir├ónd cu gura deschis─â ┼či stratul de protec┼úie produs de saliv─â la nivelul din┼úilor se usuc─â mai u┼čor, ceea ce presupune ┼či mai pu┼úin─â protec┼úie ├«mpotriva bacteriilor care produc aciditate ┼či care afecteaz─â s─ân─âtatea dentar─â.

Mai exact, procesul de eroziune dentar─â cauzat de aciditatea mare poate favoriza apari┼úia cariilor, dar ┼či a altor afec┼úiuni stomatologice.

Dintre poziţiile de somn, cea pe spate predispune cel mai mult la respiraţie cu gura deschisă, respectiv apariţia problemelor dentare.

După ce au analizat modul în care respiră în timpul somnului la mai mulţi voluntari, cercetătorii au ajuns la concluzia că respiraţia cu gura deschisă poate afecta în timp sănătatea dentară.

Un risc mai mare ├«l au persoanele care sufer─â de apnee obstructiv─â ├«n somn, dar ┼či pacien┼úii care sunt diagnostica┼úi cu astm.

ÔÇ×Aceasta este prima cercetare care analizeaz─â schimb─ârile care pot ap─ârea la nivel oral ├«n timpul somnului, dar ┼či cum pot acestea s─â afecteze s─ân─âtatea dentar─â. Respira┼úia cu gura deschis─â se num─âr─â printre factorii care pot duce ├«n timp la apari┼úia cariilorÔÇť, a afirmat Joanne Choi, cercet─âtor ├«n domeniul somnului la Universitatea Otago din Noua Zeeland─â.