Doar 5% dintre români au sărit în ajutorul bolnavilor de Parkinson

1 2 jpg jpeg

Rezultatele au fost ob┼úinute ├«n urma unei campanii desf─â┼čurate la nivel na┼úional, ├«n 6 ora┼če: Bucure┼čti, Cluj, Ia┼či, Oradea, Timi┼čoara ┼či T├órgu-Mure┼č.

├Än cadrul campaniei au avut loc evenimente locale desf─â┼čurate ├«n fiecare dintre cele 6 ora┼če, ├«n care trec─âtorii au fost pu┼či ├«n situa┼úia de a ajuta un ÔÇ×bolnav de ParkinsonÔÇť cu semne evidente de boal─â. Astfel mai multe film─âri realizate ├«n perioada aglomerat─â dinaintea Pa┼čtelui, ├«n centre comerciale din cele 6 ora┼če, arat─â c─â dintre cei aproape 5.000 de rom├óni expu┼či mesajelor campaniei, doar 5% au ├«ntins o m├ón─â de ajutor, ├«n timp ce aproape 6% au ignorat cu des─âv├ór┼čire problemele bolnavului. O majoritate cov├ór┼čitoare, de aproape 90% dintre trec─âtori, a privit indiferent─â situa┼úia ┼či a ales s─â ├«┼či continue rutina zilnic─â.

ÔÇ×Povara bolii pentru un pacient cu boala Parkinson este de multe ori foarte grea. Pe l├óng─â problemele de s─ân─âtate create de aceast─â afec┼úiune cronic─â neurodegenerativ─â, acesta trebuie s─â ├«nfrunte zi de zi discriminarea ┼či indiferen┼úa celor din jur. Barometrul compasiunii rom├ónilor pentru bolnavii de Parkinson este de fapt o ┬źradiografie┬╗ bazat─â pe cifre ┼či imagini concrete a realit─â┼úii sociale cu care se confrunt─â bolnavii zi de zi. Asocia┼úia de Lupt─â ├«mpotriva Bolii Parkinson a organizat aceast─â serie de evenimente pentru a trage un semnal de alarm─â la nivelul ├«ntregii societ─â┼úiÔÇŁ, spune Dan Raican, Pre┼čedintele Asocia┼úiei de Lupt─â ├«mpotriva Bolii Parkinson ┼či bolnav de Parkinson de peste 15 ani.

Principalele motive pentru care majoritatea persoanelor a ignorat bolnavul de Parkinson au fost lipsa de informare cu privire la gravitatea acestei boli ┼či confundarea simptomatologiei cu starea de ebrietate. ├Än plus, femeile s-au dovedit reticente ├«n a ajuta un b─ârbat, tinerii s-au amuzat de situa┼úiile ├«n care era pus bolnavul de Parkinson, iar grupurile de mai mari dimensiuni au avut o vitez─â de reac┼úie mai ├«ntarziat─â.