Doar 5% dintre români ar ajuta un bolnav de Parkinson

1 2 jpg jpeg

În aceste condiţii, doar 5% dintre români sunt dispuşi să acorde o mână de ajutor bolnavilor de Parkinson, potrivit unei analize recente realizate în cadrul campaniei „Grădina cu Speranţe“, desfăşurată de Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson şi de Societatea Română de Neurologie. Campania a avut loc în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Oradea, Timişoara şi Târgu-Mureş.

Principalele motive pentru care majoritatea persoanelor a ignorat bolnavul de Parkinson au fost lipsa de informare cu privire la gravitatea bolii şi confundarea simptomatologiei cu starea de ebrietate.

Tremorul necontrolabil, rigiditatea musculară, pierderea echilibrului şi a coordonării sunt principalele simptome motorii ale bolii Parkinson. Alături de acestea apar afectarea memoriei şi a atenţiei, energie scăzută, oboseală, tulburări de somn.

Simptome apar după vârsta de 50 de ani

Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă întâlnită la români, după maladia Alzheimer. Cel mai adesea primele simptome al bolii Parkinson apar în intervalul de vârstă 50-70 de ani.

Însă, în ultima perioadă, s-a observat o scădere a vârstei la care este diagnosticată boala, una din 20 de persoane prezentând simptome în jurul vârstei de 40 de ani. Un registru electronic naţional pentru boala Parkinson ar urm să fie implementat începând din a doua parte a acestui an.