Distanţarea socială, inutilă? Ce arată un studiu recent
Probabilitatea de infectare cu noul coronavirus în interior este la fel de mare la 20 de metri şi la doi metri chiar şi atunci când este purtată masca, este concluzia unui studiu recent.
Cercetarea efectuată de specialiştii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology - MIT) pune la îndoială sfaturile privind distanţarea socială în contextul pandemiei recomandate de autorităţi precum Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Specialiştii au dezvoltat o metodă de calcul pentru riscul de expunere în interior, care ţine cont şi de factori care ar putea afecta transmiterea, printre care timpul petrecut în interior, filtrarea şi circulaţia aerului, imunizarea, tulpinile de coronavirus, intensitatea respiratorie şi purtarea măştii.
Cercetătorii susţin că nu există prea multe beneficii ale regulii de a păstra distanţa de doi metri, mai ales când oamenii poartă măşti, deoarece „aerul are tendinţa de a se ridica şi apoi de a coborî în altă parte a camerei, astfel încât e posibil să fii mai mult expus la mediul înconjurător decât dacă o persoană aflată în apropiere”.
Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii sunt de părere că recomandările care impun limite de ocupare în interior sunt inutile.