Dicţionarul de limfom, disponibil acum şi online

1 2 jpg jpeg

De câte tipuri este limfomul non Hodgkin, ce presupune tratamentul de întreţinere ori imunoterapia – sunt doar câteva informaţii pe care pacienţii le pot descoperi accesând gratuit ghidul online fie de pe site-ul Asociaţiei Bolnavilor cu Limfoame www.asociatialimfom.ro, fie de pe portalul www.viataculimfom.ro.

Dictionarul de limfom va putea fi consultat pe cele doua site-uri până la sfârşitul lunii septembrie. Dicţionarul de Limfom este un demers al Asociaţiei Bolnavilor cu Limfoame lansat cu ocazia lunii de conştientizare a riscului acestei afecţiuni. Dicţionarul de Limfom - realizat sub auspiciile dnei. Prof. Dr. Anca Lupu, Preşedintele Societăţii Române de Hematologie şi ale dr. Radu Niculescu, Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Limfoame - îşi propune să devină un mijloc important de informare în lupta cu această boală dificilă, pentru pacienţii cu limfom, rudele şi pentru prietenii lor. De asemenea, Dicţionarul de limfom este şi o sursă de informare pentru marele public, în încercarea de a detalia implicaţiile acestei forme de cancer, extrem de puţin cunoscută, dar foarte agresivă.

Ce este limfomul Non – Hodgkin?

Limfomul Non – Hodgkin ucide în fiecare an mai mulţi oameni decât calamităţile naturale

Conform unui raport publicat în anul 20091, în perioada 1990-2008 şi-au pierdut viaţa datorită inundaţiilor, furtunilor, alunecărilor de teren, temperaturilor extreme şi incendiilor de pădure aproximativ 34.000 de persoane. Din păcate, limfomul non – Hodgkin, cea mai des întâlnită formă de limfom, a ucis numai în anul 2008, peste 100.000 de persoane.

Limfomul este o boală ce rămâne în continuare o mare încercare atât pentru medici, cât mai ales pentru pacienţi. Starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezenţa unui limfom.

Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfom Hodgkin, afecţiuni ce se diferenţiează prin anumite particularităţi. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afecţiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90 % din cazuri).

În limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate, se înmulţesc necontrolat, se acumulează în structurile sistemului limfatic şi formează tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul. Cel mai frecvent apar în ficat sau în splină. Limfomul non-Hodgkin poate fi de două feluri: agresiv şi indolent.