Diagnosticul precoce al demenţei creşte şansele la o viaţă mai bună

Demenţa este o denumire pe care o poartă sindroamele progresive ale creierului care determină deteriorarea în timp funcţiilor creierului, precum memoria, gândirea, recunoaşterea şi limbajul, planificarea şi personalitatea. Boala Alzheimer reprezintă 50-60% din cazurile de demenţă. Alte tipuri de demenţă sunt: demenţa vasculară, demenţa cu corpurile Lewy şi demenţa fronto-temporală. Simptomele acestor afecţiuni includ: pierderea memoriei, problemele de gândire, de planificare şi limbaj, de recunoaştere a persoanelor sau a obiectelor, schimbările de dispoziţie.
Un diagnostic pus la timp permite persoanelor cu demenţă şi familiilor lor să fie mai bine pregătite pentru a face faţă evoluţiei afecţiunii şi pentru a avea şansa de a trăi mai mult şi mai bine.
Dacă eşti îngrijorat de apariţia demenţei, discută cu medicul de familie. Asociaţiile de Alzheimer oferă sprijin în stabilirea diagnosticului şi celor care trăiesc cu această afecţiune. De asemenea, pot oferi informaţii privind reducerea riscurilor şi ajută la găsirea grupurilor de sprijin.
În cazul în care îngrijeşti o persoană diagnosticată cu demenţă, este important să ai grijă de propriile tale nevoi de sănătate fizică şi psihică. Acest lucru va face o mare diferenţă pentru starea ta de spirit şi a persoanei de care o îngrijeşti.
Info
În acest an, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN) se alătură organizaţiilor din mai mult de 150 de ţări din lume pentru a creşte gradul de conştientizare asupra maladiei Alzheimer, reducerea stigmei asociate şi pentru susţinerea necesităţii de diagnosticare precoce a acestei afecţiuni. Pentru detalii, accesează site-ul APAN.