Diagnosticarea precoce este esenţială în tratamentul cancerului pulmonar
Pentru a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării precoce a cancerului pulmonar, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează campania „Inspiră speranţă”. Dacă boala e depistată în stadii timpurii, iar pacientul este compliant la tratamente, şansele de vindecare cresc.
Tratamentele disponibile în România sunt aliniate la standardele europene. În practica medicală curentă au intrat şi imunoterapiile oncologice, care au demonstrat că pot creşte supravieţuirea pe termen lung şi îmbunătăţirea vieţii pacienţilor. Însă, pentru că tratamentele se fac personalizat, nu toate persoanele pot beneficia de acest tip de terapie, pentru acestea rămânând de bază abordările clasice precum chemoterapia sau radioterapia. „Aici este practic marea noastră artă, să alegem care pacienţi vor face terapii-ţintă şi care pacienţi beneficiază de imunoterapie din prima linie. Avem foarte multe opţiuni în prezent pentru pacienţii noştri şi ăsta e un lucru bun, multe opţiuni acolo unde înainte nu aveam aproape nimic. Şi rezultatele pe care le obţinem în prezent sunt mult mai bune, deci putem spune că, faţă de acum 10 ani, acum 20 de ani, şi noi suntem doctori mai buni şi că pacienţii noştri beneficiază de terapii inovatoare, care practic le cresc şansele de supravieţuire şi aduc îmbunătăţiri în ceea ce priveşte progresia bolii. Marea majoritate a pacienţilor cu cancer bronhopulmonar progresează prin apariţia metastazelor la nivelul sistemului nervos central şi toate aceste terapii inovatoare practic întârzie timpul până la apariţia metastazelor cerebrale sau cresc timpul de supravieţuire cu metastaze cerebrale”, a spus conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie.
Cancerul pulmonar este favorizat în principal de fumatul activ
85% dintre cei diagnosticaţi cu această boală sunt fumători. Alţi factori favorizanţi pentru apariţia cancerului pulmonar sunt fumatul pasiv, poluarea, radioterapia şi contactul cu fibrele de azbest. Autorităţile, pacienţii şi medicii sunt cei trei factori implicaţi atunci când vine vorba de cancerul pulmonar, e de părere prof. dr. Florin Mihălţan, medic pneumolog.
„Începem cu autorităţile. Ceea ce mi se pare mie la ora actuală puţin problematic în România este faptul că pe zona de prevenţie facem foarte puţin. Vorbim foarte mult în presă de noile oferte ale indistriei tutunului, dar uităm că vorbim tot de tutun şi că aceste oferte seamănă puţin cu ce se întâmpla acum 30-40 de ani. Atunci ni se spunea că avem un tutun care nu dăunează şi după aceea am avut un val de cancer. Şi cancerele acelea continuă să alimenteze din nefericire această reţea. Cu toate progresele terapeutice imense, rata de supravieţuire este sub aşteptări. [...] Al doilea lucru este poluarea. În ultimii 10 ani am aflat foarte multe despre efectele poluării casnice şi industriale. Citeam acum o săptămână că s-au defrişat cam 7200 de stadioane. Deci plămânii noştri verzi dispar. În schimb, oraşele sunt alimentate cu maşini, zonele de circulaţie sunt supraaglomerate, filtrele nu există în industria producătoare de pulberi”, a subliniat medicul.
Legat de doctori, se încearcă o completare de posturi, deoarece în prezent sunt prea puţini, foarte mulţi au emigrat şi această lipsă se simte. Accesul la doctor în anumite colţuri ale ţării este foarte slab. Cât despre capitolul pacienţi, aici problema este şi mai adâncă. Mulţi nu respectă indicaţiile primite de la doctori sau nu învaţă din experienţa negativă a celor apropiaţi, prof. dr. Mihălţan constatând că au existat familii întregi care au murit de aceeaşi boală, cancer pulmonar, din tată în fiu. „Sau avem un alt scenariu: pacientul are cancer, realizează subit că este o legătură între fumat şi boala respectivă, i se dau sfaturi de sevraj, dar el continuă să fumeze. Brusc, şi prognosticul lui se schimbă, cu sau fără terapia modernă”, a mai adăugat medicul. În plus, la noi pacienţii nu vorbesc cu presa, nu fac reuniuni, aşa cum se întâmplă în alte ţări, unde aceste întâlniri cu mass-media conduc spre obţinrea de fonduri pentru lupta împotriva acestei boli.
Specialiştii spun că, din păcate, 75% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar ajung la medic într-un stadiu inoperabil pentru că ignoră simptomele principale: tusea cronică sau cu sânge, respiraţia greoaie, durerile în piep şi bronşitele frecvente. Alte simptome care ar trebui să ne trimită urgent la medic sunt durerile toracice persistente, senzaţia de sufocare, lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate neintenţionată.
Cea mai bună metodă de tratare rămâne, însă, prevenţia, prin renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice, o dietă bogată în crudităţi şi plimbările în natură, la aer curat.