Descoperirea unei terapii anticancer a luat Premiul Nobel

1 2 jpg jpeg

Profesorul James P. Allison de la Universitatea din California, Berkeley, a studiat o proteină care funcţionează ca o frână a sistemului imunitar şi a înţeles potenţialul inhibării acestei frâne pentru a elibera celulele sistemului imunitar care să atace tumorile canceroase. Acest concept propus de imunologul american a fost dezvoltat ulterior într-o nouă metodă de tratare a pacienţilor cu cancer.

Fără legătură cu munca lui Allison, profesorul Tasuku Honjo de la Universitatea din Tokyo a descoperit funcţia altei proteine care acţionează şi ea tot ca o frână, dar cu un mecanism diferit. Terapiile dezvoltate pe baza descoperirii imunologului japonez s-au dovedit extrem de eficiente în lupta contra cancerului.

Echilibrul între acceleratorii şi frânele sistemului imunitar este esenţial în tratamentul cancerului. Sistemul imunitar trebuie să fie suficient de angajat în lupta împotriva celulelor canceroase, însă nu trebuie să fie excesiv de activ, pentru a nu distruge în proces şi celulele şi ţesuturile sănătoase.

În prezent, există un număr mare de abordări terapeutice pentru tratamentul cancerului, inclusiv chirurgia, radioterapia şi chemoterapia. De altfel, pentru anumite strategii revoluţionare s-au mai acordat premii Nobel în trecut.

Totuşi, cancerele în stadii avansate rămân dificil de tratat, ceea ce măreşte nevoia pentru dezvoltarea unor noi strategii terapeutice. Mulţi oameni de ştiinţă sunt implicaţi în cercetări legate de tratarea cancerului, ceea ce duce la progrese remarcabile.