Depresia taţilor influenţează psihicul bebeluşilor
Descoperirile oamenilor de ştiinţă norvegieni, care au studiat peste 30.000 de copii, arată că depresia viitorului tată poate fi transmisă şi copilului.
După aproximativ 36 de luni copilul poate da semne de tulburări emoţionale şi de comportament.
Din cercetări, experţii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au descoperit că atunci când partenerele lor au parcurs aproape jumătate din perioada de sarcină, unii bărbaţi manifestă simptome de anxietate şi de depresie.
Aceste rezultate au fost găsite după ce viitorii taţi au completat chestionare cu întrebări în acest sens.
În cazul a 3% din numărul bărbaţilor care au prezentat niveluri mari de stres psihologic s-au transmis problemele şi la copii.
În cadrul studiilor s-au luat în considerare şi alţi factori care pot contribui la apariţia tulburărilor comportamentale la copii, printre care se numără vârsta tatălui, educaţia, starea civilă şi sănătatea mintală a mamei.
„Acest studiu arată că riscul copiilor de a suferi din pricina problemelor emoţionale, sociale şi de comportament pot fi identificate încă din timpul sarcinii“, spune omul de ştiinţă Anne Lise Kvalevaag, de la Universitatea din Bergen.
Cercetătorii norvegieni, ale căror descoperiri au fost publicate în jurnalul „Pediatrie“, au enumerat câteva explicaţii posibile privind legătura dintre depresia taţilor şi tulburările de comportament ale copiilor:
-poate copiii au moştenit o sensibilitate genetică spre probleme emoţionale;
-partenerii anxioşi pot influenţa în mod negativ sănătatea mintală a viitoarei mame;
-depresia tatălui înainte de naşterea copilului poate prezice faptul că bărbatul poate suferi de depresie şi după ce se va naşte copilului.