Defibrilatoare moderne vor fi montate în spaţii publice
Un amplu program naţional de dotare a spaţiilor publice şi comerciale cu defibrilatoare de ultimă generaţie s-a lansat în sprijinul populaţiei.
Programul „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” îşi propune, pe lângă dotarea unor spaţii publice intens tranzitate, din Bucureşti şi din ţară, cu defibrilatoare extrem de performante, şi educarea populaţiei pentru acordarea primului ajutor în cazuri de urgenţă, precum stopul cardiac sau alte situaţii în care unei persoane i se face rău pe stradă, într-un centru comercial sau în alt loc aglomerat. Programul este implementat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă cu sprijinul Lidl România şi al Fundaţiei pentru SMURD
Când o persoană suferă un infarct, fiecare minut contează. Dacă pacientul este defibrilat în primul minut, şansa de resuscitare şi de recăpătare a funcţiilor totale este de 90%, în al doilea minut, 80% şi, cu fiecare minut care trece, această şansă scade cu 10%. Aceste staţii noi de prim ajutor sunt extrem de uşor de folosit de oricine, fără pregătire prealabilă, deoarece, la deschiderea aparatului, încep să se audă instrucţiuni vocale. Aparatul, odată accesat, apelează automat 112 şi un echipaj vine spre locul respectiv şi, în plus, prin clemele care se pun pe încheieturile şi degetele persoanei căreia i s-a făcut rău, transmite date despre aceasta echipajului medical.
„Soluţia, prin aceste defibrilatoare accesibile publicului, persoanelor simple care sunt în preajmă, este aceasta: cineva, înainte să ajungem noi (n.r. serviciile de ambulanţă), să ajute persoana respectivă şi să poată reporni cordul sau să ne dea detalii în plus despre persoană. Dacă cineva sună la 112 şi dă câteva date neclare, decizia medicului nu e aceeaşi cu atunci când cineva foloseşte acest aparat şi transmite nişte date la dispecerat. Medicul poate să ia altă decizie. Da, s-a trimis maşină de prim ajutor, dar aşa se trimite şi maşină de reanimare”, a declarat dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
În Bucureşti au mai existat programe ale unor organizaţii sau asociaţii de montare a unor defibrilatoare, dar acestea nu erau conectate cu serviciul de urgenţă 112, nu exista mentenanţă după montare, nu s-au înlocuit electrozii sau bateriile expirate şi, oricum, nu multă lume ştia despre ele. Programul de faţă vine cu un număr mare de aparate, cu personal care se va ocupa de ele şi care va ajuta la folosirea lor. Defibrilatoarele vor fi montate, o parte, în toate magazinele Lidl, pe unde trec săptămânal aproximativ 3.500.000 de persoane, iar restul vor fi plasate în locuri publice.
„Diferenţa dintre aceste iniţiative, lăudabile, de altfel, şi acest program naţional, este că noi venim cu un număr foarte mare, vorbim de 375 de aparate în prima fază, care vor fi puse în locuri extrem de aglomerate. De exemplu, la nivel de Bucureşti, am discutat deja cu Metrorex, vorbim de 10 sau 11 staţii care sunt cele mai aglomerate. Posibil să fie şi în teatre, şi la gară şi în localuri în care vin foarte mulţi oameni. Ajungem cu aceste defibrilatoare pe teren şi instruim oamenii din preajma lor să le folosească, chiar dacă ele pot fi folosite de oricine, doar îl iau şi îl deschid şi deja încep să discute cu dispeceratul, pentru că aparatul sună singur la 112. Asta înseamnă că noi vom da o şansă în plus zecilor, sutelor de oameni şi, dacă ne gândim că e un proiect de lungă durată, miilor de oameni care vor avea nevoie de astfel de asistenţă”, a mai precizat dr. Arafat.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va urmări implementarea şi va instrui personalul care se va afla în zona acestor aparate, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va asigura conexiunea cu serviciul 112 (defibrilatorul are în el un SIM pentru transmiterea datelor şi apelul la 112). Aparatul mai este echipat cu o butelie mică de oxigen, măsoară pulsoximetria şi transmite un EKG de bază către dispecerat, pe lângă defibrilatorul integrat. Primul oraş în care se vor monta staţiile este Bucureştiul, în luna noiembrie, urmând ca la începutul anului viitor să ajungă şi în Iaşi, Constanţa, Timişoara şi multe altele.
„Din noiembrie începem primele implementări şi primul oraş va fi Bucureşti, unde vor intra 40 de defibrilatoare. În februarie şi în martie vor veni 165 de defibrilatoare care vor fi implementaate în mai multe zone din ţară, şi în magazinele Lidl, dar şi în locuri publice. Aceasta este prima fază. Este un proiect de lungă durată la care îi invităm şi pe alţii să participe. Nu este închis, se pot implica şi alţi parteneri. Ce dorim, de fapt? Să salvăm cât mai multe vieţi. Să ajungem cât mai repede la cei care au nevoie şi să putem să îi recuperăm pe cei care intră în stop cardiac cât mai rapid. Să putem să-i ducem la spital în viaţă şi să plece de la spital în viaţă, cu funcţiile recuperate şi fără să fie expuşi unei perioade îndelungate de terapie intensivă şi nerecuperaţi integral”, a concluzionat dr. Raed Arafat.