De ce e importantă viaţa sexuală activă la vârsta a treia
Mai exact, specialiştii sunt de părere că viaţa sexuală activă îi ajută pe vârstnici să aibă mai puţine probleme de memorie, de concentrare şi de gândire.
Rezultatele studiului au arătat că atât femeile, cât şi bărbaţii care au rămas activi sexual îşi amintesc mult mai bine numele persoanelor din jur, recunosc anumite tipare şi dau semne de o bună activitate cerebrală.
În cadrul cercetării, mai mult de 6.800 de persoane din Marea Britanie, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 89 de ani, au răspuns la mai multe chestionare privind activitatea lor sexuală şi au efectuat mai multe teste de memorie şi de gândire.
Astfel, rezultatele obţinute au arătat că voluntarii, în special cei de sex masculin, care au spus că au rămas activi din punct de vedere sexual au obţinut şi un punctaj mai mare la testele scrise.
Ei au obţinut un scor cu 23% mai mare, spre deosebire de participanţii care au răspuns că nu mai au o viaţă sexuală activă.
Concluziile cercetării au evidenţiat faptul că hormonii care sunt eliberaţi în timpul actului sexual, cum este cazul oxitocinei şi dopaminei, ajută la prevenirea problemelor de memorie, de concentrare şi de gândire.
„Viaţa sexuală activă şi la vârsta a treia este una dintre soluţiile care ne menţin mintea ageră. Nu trebuie să ţinem cont de aceea barieră conform căreia viaţa sexuală trebuie să înceteze uşor pe măsură ce înaintăm în vârstă“, a afirmat Pauline Brown, consilier psihosexual.
Rezultatele studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Age And Ageing“.