Cursuri pentru integrarea în colectivitate a copiilor cu autism

1 2 jpg jpeg

Cursurile se înscriu în cadrul campaniei „Autismul albastru – cu autismul la grădiniţă!” şi cuprind informaţii despre:

- autism şi integrarea în colectivitate a copiilor care suferă de autism,

- ce este un shadow, cine poate fi shadow şi când este necesar,

- până când este nevoie să meargă copilul însoţit,

- cum se poate construi o relaţie armonioasă cu educatoarea şi cu ceilalţi copii în ciuda autismului,

- modalităţi de a recompensa şi motiva un copil cu autism

- tehnici pentru a scădea comportamentele neadecvate ale copiilor la nivel de grup.

„Educatorii au nevoie să ştie şi să înţeleagă limitele copilului cu autism, dar şi resursele lui, să-l stimuleze şi să-l ajute corect. De multe ori, bunele intenţii pot să ducă la rezultate negative atunci când educatorii nu înţeleg de ce un copil cu autism se poartă într-un anume fel şi, mai ales, ce este de făcut pentru a scădea acel comportament neadecvat”, a precizat psihologul Daniela Gavankar, preşedinte AITA şi specialist în intervenţia timpurie la copilul cu autism.

Cine se poate înscrie la cursuri

Pot participa educatorii şi grădiniţele interesate din Bucureşti. Cursurile sunt oferite gratuit, chiar în grădiniţele doritoare. Unele dintre acestea au fost deja programate astfel:

- 11 aprilie 2018 la Gradinita nr. 34, - 18 aprilie 2018 la Gradinita Bambi, - 19 aprilie 2018 la Gradinita nr. 231. Înscrierile se pot face la adresa: officeaita@yahoo.com De ce este atât de grea comodarea celor mici

Pentru toţi copiii este dificil atunci când intră în colectivitate, cu atât mai mult pentru copiii au autism. Acest lucru se datorează faptului că ei nu dobândesc limbajul verbal în comunicare sau nu-l folosesc funcţional, au dificultăţi de a se adapta regulilor şi rigorilor unui grup educaţional, de a aştepta în rând cu ceilalţi copii, de a accepta ce propune educatoarea, de a intra în relaţie cu ceilalţi copii sau cu educatoarea. Pot avea crize de protest în momentul în care se insistă să facă ceva şi comportamente bizare care să interfereze cu învăţarea şi buna desfăşurare a activităţilor.