Cum te afecteaz─â excesul de zah─âr

1 2 jpg jpeg

O echip─â de cercet─âtori de la MD Anderson Cancer Center, centrul de cercet─âri ├«n cancerologie al Universit─â┼úii Texas, a ar─âtat c─â fructoza contribuie la apari┼úia acestui tip de cancer la ┼čoareci ┼či la dezvoltarea sa sub forma metastazelor pulmonare.

Fructoza este un zahăr utilizat pe scară largă în industria alimentară, mai ales în Statele Unite, unde siropurile de porumb îmbogăţite cu fructoză sunt la baza majorităţii băuturilor îndulcite. În general regimul alimentar occidental se caracterizează prin cantităţi excesive de zahăr.

Cercet─âtorii au crescut grupuri de ┼čoareci cu regimuri alimentare mai mult sau mai pu┼úin bogate ├«n zah─âr. Dup─â ┼čase luni, mai pu┼úin de o treime din ┼čoarecii hr─âni┼úi normal aveau tumori mamare, dar jum─âtate din roz─âtoarele cu regim bogat ├«n zah─âr, echivalentul unui regim american mediu.

ÔÇ×Am stabilit c─â mai ales fructoza, utilizat─â ├«n zah─ârul de mas─â ┼či ├«n siropurile de porumb ├«mbog─â┼úite cu fructoz─â, faciliteaz─â apari┼úia metastazelor ┼či producerea de 12-HETE ├«n tumorile mamareÔÇť, afirm─â Lorenzo Cohen, unul dintre autorii studiului, citat de Agerpres.

12-HETE este un produs degradat al fructozei, despre care se crede c─â este implicat ├«n dezvoltarea cancerului la s├ón ┼či a multor altor tipuri de cancer. Pe cale biologic─â (numit─â 12-LOX), 12-HETE ar favoriza inflamarea tumorii ┼či, ├«n cele din urm─â, dezvoltarea ei.

Chiar dac─â rezultatele acestui studiu trebuie privite cu precau┼úie ÔÇö concluziile ┼čtiin┼úifice se cl─âdesc pe baza mai multor studii cumulateÔÇö, consumul excesiv de zah─âr este tot mai mult incriminat ca factor de risc pentru anumite cancere.

De altfel este clar ┼či rolul zah─ârului ├«n epidemia de obezitate ┼či boli cardiovasculare. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) recomand─â astfel ca aportul de zah─âr s─â nu dep─â┼čeasc─â 10% din caloriile consumate.

ÔÇ×Aceast─â cantitate ├«nseamn─â circa ┼čase linguri┼úe pe zi pentru femei ┼či nou─â pentru b─ârba┼úiÔÇť, explic─â Lorenzo Cohen.