Cum recunoşti cancerul de sân, principala cauză de deces a româncelor

2 2 jpg jpeg

Cancerul de col uterin este a 4-a cea mai întâlnită formă de cancer în rândul femeilor, rata de vindecare în cazul bolii descoperite în fază incipientă fiind de 93%.

Cancerul ovarian ocupă al 7-lea loc în clasamentul celor mai intalnite tipuri de cancer în rândul femeilor, iar 45% dintre acestea supravieţuiesc la 5 ani de la diagnosticare, potrivit studiului „Afecţiuni oncologice feminine în România”, cea mai amplă cercetare privind impactul cancerului de col uterin, a cancerului ovarian şi a celui de sân în ţara noastră.

Studiul este realizat de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii

Pentru o imagine cât mai clară a situaţiei cu care se confruntă pacientele şi sistemul medical în relaţia cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la incidenţa, prevalenţa şi mortalitatea asociată acestora, precum şi informaţii cu privire la programele de prevenţie, screening, diagnosticare precoce şi tratament din România.

De asemenea, a fost analizată perspectiva medicilor de familie şi a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum şi la provocările legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian şi a celui mamar.

Printre factorii favorizanţi ai cancerului mamar se numără: expunerea la estrogeni, obezitatea, consumul de alcool şi tratamentele de substituţie hormonală.

Printre manifestările care pot indica prezenţa bolii se numără nodulii palpabili nedureroşi care sunt neregulaţi, creşterea asimetrică a consistenţei sânului, retracţia mamelonului sau a unei porţiuni de la acest nivel, deformarea unui sân, roşeaţă, ulceraţie. Foarte rar, cancerul mamar este însoţit de durere.