Cum recuno┼čti cancerul de s├ón, principala cauz─â de deces a rom├óncelor

2 2 jpg jpeg

Cancerul de col uterin este a 4-a cea mai întâlnită formă de cancer în rândul femeilor, rata de vindecare în cazul bolii descoperite în fază incipientă fiind de 93%.

Cancerul ovarian ocup─â al 7-lea loc ├«n clasamentul celor mai intalnite tipuri de cancer ├«n r├óndul femeilor, iar 45% dintre acestea supravie┼úuiesc la 5 ani de la diagnosticare, potrivit studiului ÔÇ×Afec┼úiuni oncologice feminine ├«n Rom├óniaÔÇŁ, cea mai ampl─â cercetare privind impactul cancerului de col uterin, a cancerului ovarian ┼či a celui de s├ón ├«n ┼úara noastr─â.

Studiul este realizat de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii

Pentru o imagine c├ót mai clar─â a situa┼úiei cu care se confrunt─â pacientele ┼či sistemul medical ├«n rela┼úia cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la inciden┼úa, prevalen┼úa ┼či mortalitatea asociat─â acestora, precum ┼či informa┼úii cu privire la programele de preven┼úie, screening, diagnosticare precoce ┼či tratament din Rom├ónia.

De asemenea, a fost analizat─â perspectiva medicilor de familie ┼či a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum ┼či la provoc─ârile legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian ┼či a celui mamar.

Printre factorii favorizan┼úi ai cancerului mamar se num─âr─â: expunerea la estrogeni, obezitatea, consumul de alcool ┼či tratamentele de substitu┼úie hormonal─â.

Printre manifest─ârile care pot indica prezen┼úa bolii se num─âr─â nodulii palpabili nedurero┼či care sunt neregula┼úi, cre┼čterea asimetric─â a consisten┼úei s├ónului, retrac┼úia mamelonului sau a unei por┼úiuni de la acest nivel, deformarea unui s├ón, ro┼čea┼ú─â, ulcera┼úie. Foarte rar, cancerul mamar este ├«nso┼úit de durere.