Cum poţi diminua cheltuielile de sănătate
Când vine vorba despre sănătate, toţi dorim să fim pe plus. Însă uneori pot apărea probleme mai puţin previzibile şi care atrag cu sine costuri destul de mari. Tratamentele, intervenţiile chirurgicale, consultaţiile private, toate pot cere investiţii destul de mari. Pentru a nu fi luat prin surprindere, îţi poţi crea din timp o serie de obiceiuri. Iată câteva recomandări care te ajută să diminuezi costurile de sănătate.
Află care sunt beneficiile asigurării CAS
Asigurarea CAS este obligatorie persoanelor care au un venit sigur, lunar şi reprezintă 10% din salariul brut. Această contribuţie îţi oferă o serie de beneficii prezentate pe larg în Legea nr. 95/2006. Printre drepturile de care poti profita prin asigurarea CAS se numără: posibilitatea de a-ţi alege furnizorul de servicii medicale, respectiv casa de sănătate la care vrei să fii asigurat, posibilitatea de a-ţi face consultaţiile medicale necesare, gratuit, beneficiezi de servicii medicale, în condiţiile legii, poţi efectua controale profilactice, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru. În cazul în care eşti asigurat şi ai o problemă de sănătate, poţi merge la medicul tău de familie şi îi poţi comunica simptomele. Mai departe, te va îndruma către un specialist. Aceste consultaţii şi analize vor fi gratuite şi vor fi realizate în baza unei trimiteri de la medicul de familie.
Încheie o asigurare privată de sănătate
Asigurarea de stat CAS oferă consultaţii, analize şi investigaţii gratuite, însă nu acoperă cheltuielile de tratament. Astfel, în situaţia în care ai nevoie de o intervenţie chirurgicală, de exemplu, costurile vor fi suportate de tine, independent de asigurarea CAS. În schimb, prin încheierea unei asigurari de sanatate private, poţi obţine acoperirea financiară necesară. Tot ce ai de făcut este să stabileşti, împreună cu un consultant, o sumă pe care o poţi plăti lunar, iar în cazul unei probleme medicale, costurile de tratament vor fi plătite în baza poliţei de asigurare.
Acordă atenţie prevenţiei
Cu siguranţă, prevenţia este cea mai bună modalitate de a evita costurile mari de tratament. Orice persoană poate învăţa să îşi asculte propriul corp. De regulă, acesta ne anunţă când ceva nu funcţionează bine. Corpul ne semnalează atunci când depăşim anumite limite, când nu dormim suficient, când avem o alimentaţie haotică, când nu bem suficientă apă, când ne stresăm prea mult. Simptomele care apar nu semnalează întotdeauna o boală gravă, însă ne pot spune care sunt nevoile corpului nostru şi ce avem de făcut pentru a ne simţi mai bine. Urmându-le şi apelând la ajutorul medicului, putem evita din timp complicaţiile şi tratamentele costisitoare.
Înconjoară-te de oameni cu obiceiuri sănătoase
Orice schimbare ai vrea să faci, ea devine mai simplă atunci când ai susţinere din partea celor apropiaţi. Este important să ai în jurul tău oameni care pun sănătatea lor pe primul loc sau care ştiu ce informaţii să îţi ofere atunci când ai o problemă. Cei care îţi sunt prieteni şi au o experienţă în domeniul sănătăţii ştiu să te îndrume pe drumul mai scurt şi mai puţin costisitor. De asemenea, stând în grupuri de oameni cu un stil de viaţă echilibrat, vei putea adopta mai uşor obiceiuri sănătoase, pentru că vei fi inspirat de modelul lor.
Sursă foto: Shutterstock