Cum pot stafidele să afecteze sănătatea dentară

2 jpg jpeg

Specialiştii sunt de părere că deşi stafidele aduc nenumărate beneficii sănătăţii, având în vedere cantitatea mare de nutrimenţi din conţinut, consumate des pe perioada copilăriei pot afecta sănătatea dentară a copiilor.

Ca şi celelalte fructe uscate, stafidele conţin o cantitate mare de zaharuri, ceea ce favorizează apariţia cariilor dentare, dar şi a altor probleme dentare.

Saara Sabir, medic stomatolog din Salford, Marea Britanie, susţine că părinţii trebuie să fie atenţi când vine vorba de alimentaţia celor mici şi de riscul de apariţie a cariilor dentare, mai ales că mulţi dintre ei obişnuiesc să dea copiilor fructe uscate pentru că sunt o sursă importantă de vitamine şi de minerale.

„Un pachet mic de stafide poate conţine echivalentul a opt linguriţe de zahăr, asta în condiţiile în care sfaturile specialiştilor în nutriţie spun că un copil de 4-5 ani trebuie să consume cel mult echivalentul 3-4 cuburi de zahăr pe zi. Având în vedere cantitatea mare de zaharuri concentrate care se găsesc în fructe uscate, important este ca părinţii să nu le dea copiilor să consume des astfel de alimente“, a afirmat medicul stomatolog Saara Sabir.

Medicul dentist susţine că şi consistenţa stafidelor poate reprezenta un pericol pentru sănătatea dentară: fructele tind să se lipească pe dinţi, prin urmare bacteriile de pe suprafaţa dentară intră în contact cu o sursă mare de zaharuri, ceea ce favorizează apariţia cariilor dentare.