Cum ne fura sarea tinereţea

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă de la Colegiul Medical din Georgia, SUA, au descoperit că, la tinerii graşi, capetele de protecţie ale cromozomilor, pe nume telomeri, sunt mai scurte, comparativ cu cele ale tinerilor cu greutate normală.

În urma studiului s-a constat că meniurile bogate în sare, preferate de adolescenţii supraponderali şi obezi, grăbesc îmbătrânirea cromozomilor şi, deci, a organismului.

Cercetările anterioare au stabilit că telomerii se scurtează odată cu trecerea timpului, printr-un proces natural de maturizare, însă anumiţi factori pot accelera îmbătrânirea cromozomilor, cum sunt fumatul, sedentarismul şi acumularea de grăsimi în corp.

Pentru noul studiu au fost examinte 766 de persoane, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Unul din grupuri a consumat o medie de 2,3 g de sare pe zi, iar celălalt grup a consumat un meniu cu adaos de sare de aproximativ 4 g pe zi.

Mai poţi citi pe aceeaşi temă:

Autorul studiului Haidong Zhu, doctor medical şi asistent profesor la Colegiul Medical American a declarat că reducerea aportului de sodiu poate fi un prim pas şi poate cel mai uşor în ceea ce priveşte pierderea în greutate la persoanele supraponderale sau în cazul celor care vor să reducă riscul de apariţie a bolilor de inimă.

Cel mai adesea, cantitatea de sare în exces provine de la alimentele procesate, prin urmare, părinţii trebuie să încurajeze copiii să mănânce mai multe fructe şi legume şi să le gătească mâncăruri proaspete, fără multă sare, decât să le ofere, spre exemplu, cartofi prăjiţi garnisiţi cu sare.