Cum menţii nivelul optim al umezelii în casă - 4 metode practice

1 cum mentii nivelul de umiditate in casa 1740571118 jpg jpeg

Menţinerea nivelului corect al umidităţii în locuinţă este benefic atât pentru sănătatea celor care locuiesc în ea, dar şi pentru casă în sine. Diferenţele dintre temperatura de afară şi cea din interior influenţează şi nivelul de umiditate. Geamurile care se aburesc constant şi senzaţia de gât uscat sau nas înfundat indică semnele unei umidităţi crescute sau scăzute. Iată de ce este important să ştii cum să menţii un nivel optim al umezelii în casă, pentru a te simţi în siguranţă, indiferent de gradele de afară.

În cele ce urmează, afli care sunt patru dintre cele mai eficiente metode prin care nivelul umidităţii din locuinţa ta poate fi menţinut între 40 şi 60%, aşa cum recomandă experţii de la National Institutes of Health (NIH).

1.Descoperă care sunt cauzele unei umidităţi crescute

Nivelul optim de umiditate pentru o locuinţă trebuie să fie cuprins între 40 şi 60%. Semnele de îngrijorare ar trebui să apară atunci când acest indice trece de 60%, iar dacă ajunge la 80%, există o cauză care necesită remediere (ţevi sparte, infiltraţii, condens, sistem de ventilaţie necorespunzător).

Cauzele umidităţii excesive pot fi diverse şi, uneori, neaşteptate:

  • oferă economie de spaţiu;
  • are o pliere uşoară;
  • se depozitează facil;
  • dispune de o capacitate mare de uscare.

Este recomandat să alegi cele mai bune uscatoare de rufe, pentru a obţine un beneficiu atât pentru spaţiu, cât şi pentru sănătatea ta. Ca un sfat, încearcă să usuci hainele într-o cameră unde nu petreci foarte mult timp, cum ar fi cea de oaspeţi.

2. Aeriseşte frecvent încăperile

Cât timp afară nu este un nivel ridicat de umiditate, valorile temperaturii din interiorul locuinţei pot fi normale, doar prin aerisirea corectă. Aceasta este esenţială pentru a avea un nivel optim de umezeală.

Dacă ai senzaţia că este prea frig în anotimpurile reci, deschide geamurile pe rând şi nu sta în încăperea respectivă, pentru câteva minute. Repetă aceeaşi tactică în fiecare cameră în parte, până simţi că este un aer uşor de respirat şi că tu eşti într-o formă bună. O altă recomandare utilă este să aeriseşti casa de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, atunci când aerul din exterior este mai curat şi umiditatea mai scăzută.

3. Foloseşte un aparat special

Atunci când umiditatea din casă este prea scăzută, organismul va fi primul care va simţi efectele. Vor apărea o senzaţie de iritare a nasului şi a ochilor, setea permanentă, dar şi uscarea pielii, gurii sau senzaţia de nas ori gât uscat. Pentru această situaţie, soluţia o reprezintă un umidificator. Acesta are o capacitate mare de curăţare sau ionizare şi un senzor încorporat pentru umiditate, care te ajută să ai un nivel optim al umezelii. De asemenea, vine în ajutor şi pentru protejarea mobilei şi pereţilor, prin limitarea apariţiei mucegaiului.

Când umiditatea din încăpere este peste limita admisă, se vor forma condensul pe suprafaţa geamurilor, igrasia pe pereţi şi pe marginea pereţilor şi, în cel mai rău caz, mucegăirea suprafeţelor. Un dezumidificator îţi oferă exact ce ai nevoie, prin variante care elimină umezeala, cu o eficienţă maximă şi un consum redus.

4. Alege plante care absorb umezeala

O metodă benefică şi plăcută deopotrivă o reprezintă plantele care iubesc umezeala. Astfel, vei avea un nivel optim al umezelii şi o locuinţă mai veselă. Plantele pe care poţi să le alegi sunt:

  • Chamaedorea - sub forma unui palmier pitic; îi priesc locurile umede şi luminoase; dacă nivelul de umezeală scade, în schimb, poate trăi şi în zonele cu umbră din casă;
  • Iedera - chiar dacă este adesea agăţată la exterior, iederei îi poate sta bine şi în casă; aşezată la înălţime, poate absorbi vaporii de apă care se ridică spre tavan, unde e cel mai cald din casă;
  • Spathiphyllum - această plantă este îndrăgostită de umiditatea din sol şi din aer; ca să crească frumos, are nevoie de un mediu umed, pentru că absoarbe vaporii de apă;
  • Feriga - absoarbe excesul de umezeală din aer şi, totodată, îl şi reglează; va menţine un echilibru în încăperi, odată ce este aşezată într-un loc benefic.

Acestea reprezintă doar câteva dintre soluţiile care asigură un nivel optim în casă. Trebuie să ţii cont că o umiditate corectă este benefică atât pentru organism, cât şi pentru locuinţă. De aceea, este important să iei toate măsurile necesare.

Sursa foto: Shutterstock