Cum îţi influenţează proteinele sănătatea
Studiul, citat de Agerpres, a fost realizat în mai multe etape, cu scopul de a discerne progresiv legătura dintre greutate, somn şi o serie de parametri, cum ar fi presiunea arterială sau masa grasă şi masa slabă.
Participanţii, toţi supraponderali, au urmat un regim de slăbire: jumătate au beneficiat de o alimentaţie bogată în proteine, iar cealaltă jumătate, de aporturi moderate. Sursele de proteine au fost în principal carnea de vită şi de porc, precum şi leguminoasele (printre care soia), schema fiind adaptabilă. La capătul a trei-patru luni, toţi pierduseră în greutate, grupul care avusese un regim mai bogat în proteine prezentând o îmbunătăţire mai semnificativă a calităţii somnului, precum şi o evoluţie mai favorabilă a altor parametri din cei menţionaţi.
Influenţa pozitivă asupra somnului este importantă în sine, dar şi în cascadă, în sensul că nopţile cu somn nesatisfăcător duc la comportamente alimentare mult mai nesănătoase în timpul zilei următoare, care la rândul lor alterează odihna.
Un fel de cerc vicios, la ruperea căruia pot contribui proteinele. Este recomandabil ca regimul de viaţă şi cel alimentar să fie adoptat la sfatul unui medic.
Printre cele mai bune surse de proteine se numără carnea de vită, ouăle, somonul, iaurtul, carnea de pui şi cea de curcan.