Cum îţi influenţează proteinele sănătatea

1 2 jpg jpeg

Studiul, citat de Agerpres, a fost realizat ├«n mai multe etape, cu scopul de a discerne progresiv leg─âtura dintre greutate, somn ┼či o serie de parametri, cum ar fi presiunea arterial─â sau masa gras─â ┼či masa slab─â.

Participan┼úii, to┼úi supraponderali, au urmat un regim de sl─âbire: jum─âtate au beneficiat de o alimenta┼úie bogat─â ├«n proteine, iar cealalt─â jum─âtate, de aporturi moderate. Sursele de proteine au fost ├«n principal carnea de vit─â ┼či de porc, precum ┼či leguminoasele (printre care soia), schema fiind adaptabil─â. La cap─âtul a trei-patru luni, to┼úi pierduser─â ├«n greutate, grupul care avusese un regim mai bogat ├«n proteine prezent├ónd o ├«mbun─ât─â┼úire mai semnificativ─â a calit─â┼úii somnului, precum ┼či o evolu┼úie mai favorabil─â a altor parametri din cei men┼úiona┼úi.

Influen┼úa pozitiv─â asupra somnului este important─â ├«n sine, dar ┼či ├«n cascad─â, ├«n sensul c─â nop┼úile cu somn nesatisf─âc─âtor duc la comportamente alimentare mult mai nes─ân─âtoase ├«n timpul zilei urm─âtoare, care la r├óndul lor altereaz─â odihna.

Un fel de cerc vicios, la ruperea c─âruia pot contribui proteinele. Este recomandabil ca regimul de via┼ú─â ┼či cel alimentar s─â fie adoptat la sfatul unui medic.

Printre cele mai bune surse de proteine se num─âr─â carnea de vit─â, ou─âle, somonul, iaurtul, carnea de pui ┼či cea de curcan.