Cum afectează sedentarismul sănătatea creierului
Mai exact, concluziile celui mai recent studiu în domeniu au arătat că persoanele cu vârsta între 30-40 de ani care nu fac mişcare au creierului de dimensiuni mai mici după ce trec de 50-60 de ani.
Explicaţia specialiştilor este una simplă: stilul de viaţă sedentar accelerează procesul de îmbătrânire, ceea ce face şi ca creierului să fie afectat.
De aceea, cercetătorii sfătuiesc persoanele de vârstă mijlocie să încerce să se menţină cât pot ele de active, tocmai pentru a preveni astfel de efecte.
Reducerea în dimensiune a creierului este asociată cu apariţia declinului cognitiv, a demenţei şi chiar a decesului timpuriu.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au analizat datele medicale obţinute de la 1.600 de persoane a căror stare de sănătate a fost urmărită pe o perioadă de 20 de ani.
O parte dintre voluntari au încercat să fie cât mai activi în intervalul 31-49 de ani. După ce au efectuat mai multe scanări cerebrale, specialiştii au ajuns la concluzia că participanţii care au fost sedentari au fost mai afectaţi din punct de vedere cerebral, spre deosebire de cei care au făcut mişcare.
„Studiului nostru a arătat că există o legătură între faptul că facem mişcare şi cum este afectată sănătatea creierului“, a afirmat Nicole Spartano, profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din Boston.