Cu cât ţi se reduce speranţa de viaţă dacă bei alcool în exces
Consumul de alcool în cantităţi mari şi pe perioade prelungite duce la apariţia multor probleme de sănătate. Acestea nu numai că scad calitatea vieţii, dar şi o scurtează, după cum arată un raport publicat recent.
Un consum excesiv de alcool scade, în medie, cu un an speranţa de viaţă în rândul populaţiilor a 52 de ţări, acest lucru fiind pus pe seama bolilor şi accidentelor pe care le provoacă. Aceasta este concluzia unui raport publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Această organizaţie încurajează ţările să îşi dubleze eforturile de combatere a acestui fenomen prin limitarea promovării alcoolului către copii şi prin încurajarea unor preţuri mai mari la aceste produse.
„Speranţa de viaţă va fi cu aproape un an (0,9) mai mică în următorii 30 de ani din cauza bolilor şi a rănilor” cauzate de „consumul nociv de alcool”, calculează organizaţia în acest raport, care acoperă 52 de ţări din OCDE, Uniunea Europeană şi Grupul celor 20 (G20), informează Agerpres.
Printre cele mai afectate ţări se regăsesc în Europa Centrală şi de Est, unde speranţa de viaţă este cu 1,4 – 1,8 ani mai mică. În fruntea clasamentului se află Lituania, Rusia şi Polonia. Cele mai puţin afectate ţări sunt Turcia şi Israelul.
Ficatul şi creierul, dar şi pancreasul, sistemul nervos şi inima au de suferit de pe urma consumului de alcool pe perioade lungi, un alt risc deloc de neglijat fiind cel de apariţie a cancerului. Unul dintre organele care au cel mai mult de suferit din cauza consumului de alcool este ficatul. Cei care beau cantităţi mari, pe perioade lungi, se confruntă cu diverse tulburări hepatice, iar în cazuri grave, ficatul este afectat ireversibil.