Crizele de inimă, mai greu de identificat la femei
Rezultatele sunt îngrijorătoare: 24.000 de atacuri cardiace sunt greşit diagnosticate anual la femei. „Ca regulă generală, când ne gândim la o persoană care suferă o criză cardiacă, ne gândim la un bărbat de vârstă medie, supraponderal, cu diabet şi fumător", afirmă doctorul Chris Gale, cardiolog consultant la Universitatea din Leeds, citat de Agerpres. „Nu este mereu aşa. Atacurile cardiace afectează un spectru mai larg al populaţiei“, adaugă el.
O altă idee preconcepută este aceea conform căreia atacul se manifestă printr-o durere acută în piept. Procesul este însă progresiv. Pacienţii semnalează adesea greaţă, dureri în piept, în maxilar şi braţe.
În studiul realizat între aprilie 2004 şi martie 2013, o treime din crizele cardiace au fost greşit diagnosticate, mai multe în cazul femeilor. În Marea Britanie, 69.000 de femei suferă anual de o criză cardiacă, faţă de 119.000 de bărbaţi. Mai multe femei mor totuşi din această cauză.
Un infarct poate avea loc în orice moment al zilei. Uneori are loc brusc, fără „avertizări“, alteori semnele prevestitoare apar cu câteva ore, zile sau săptămâni înainte.
Unele studii au arătat că probabilitatea de apariţie a infarctului este cu 40% mai mare în prima parte a zilei, între orele 06.00 şi 12.00. Acest lucru are legătură cu modificările fiziologice care se produc în acest interval orar.
De asemenea, studiile au arătat şi că atacul de cord produs dimineaţa e mai agresiv şi că leziunile produse la nivelul inimii sunt cu 20% mai mari.