COVID-19 poate îmbătrâni creierul. Iată cu câţi ani!

1 covid creier jpg jpeg

Unele cercetări atrag atenţia asupra faptului că infecţia cu noul coronavirus afectează şi creierul. Potrivit studiilor, acest fenomen este reflectat în special de două simptome comune în timpul infecţiei: pierderea gustului şi a mirosului. Un nou studiu arată că SARS-CoV-2 atacă celulele creierului.

Mai multe cercetări ştiinţifice recente indică faptul că infecţia COVID-19 ar putea afecta sistemul nervos central. Pentru a ataca creierul, coronavirusul ar intra prin trunchiul cerebral în căile nervoase, crede profesorul Peter Berlit, secretar general al Societăţii Germane de Neurologie.

Un nou studiu preliminar a arătat impactul noului coronavirus asupra funcţiilor creierului celor care au avut boala. Studiul, coordonat de Adam Hampshire, doctor la Colegiul Imperial din Londra, arată că pacienţii cu COVID-19 ar putea avea un declin mental echivalent cu o îmbătrânire a creierului de 10 ani.

Cercetătorii au analizat rezultatele testelor cognitive a 84.285 de persoane care au contractat COVID-19. Studiul a constat în evaluarea capacităţii lor de a rezolva probleme sau de a-şi gestiona emoţiile.

Rezultatele au arătat că persoanele care au avut COVID-19 au avut rezultate mai slabe la testele cognitive. Trebuie totuşi reţinut faptul că nu este decât un studiu preliminar.

Citeşte şi:  COVID-19: un sfert dintre pacienţii vindecaţi rămân cu sechele neurologice sau psihiatrice