COVID-19: cui îi este indicată vaccinarea, în mod special

1 vaccin jpg jpeg

Persoanele diagnosticate cu afec┼úiuni cardiovasculare risc─â s─â dezvolte o form─â sever─â de COVID-19, atrag aten┼úia speciali┼čtii. De aceea, vaccinarea este recomandat─â cu prec─âdere ├«n cazul lor.

Infec┼úia cu noul coronavirus afecteaz─â, printre altele, ┼či sistemul cardiovascular. ┼×efa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Jude┼úean de Urgen┼ú─â (SCJU) T├órgu Mure┼č, prof. dr. Theodora Benedek, trage un semnal de alarm─â: ÔÇ×Sunt pacien┼úi care vin dup─â COVID-19 cu infarct miocardic, tocmai pentru c─â acest COVID-19 le-a sensibilizat arterele coronare ┼či au dezvoltat infarctÔÇť, informeaz─â Agerpres.

Serul, recomandat ┼či de Societatea European─â de Cardiologie

Numero┼či speciali┼čti recomand─â vaccinarea anti-COVID-19 pacien┼úilor cu boli cardiovasculare. ÔÇ×Exist─â o declara┼úie foarte hot─âr├ót─â a Societ─â┼úii Europene de Cardiologie ├«n aceast─â privin┼ú─â, care a fost lansat─â ├«nc─â din prima perioad─â a pandemiei, c├ónd se discuta pe marginea vaccinurilor, dac─â sunt sau nu periculoase. Riscul de efecte adverse la vaccin exist─â, nu exist─â un vaccin perfect care s─â nu dea o reac┼úie advers─â, dar dac─â e┼čti bolnav cardiovascular ┼či faci COVID-19, riscul de a face o form─â sever─â este mult mult mai mare. A┼ča c─â Societatea European─â de Cardiologie recomand─â cu t─ârie bolnavilor cardiovasculari s─â fac─â schema de vaccinare complet─âÔÇť, a declarat, pentru Agerpres, dr. Theodora Benedek.